Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Június 15. 19:29, szerda | PR
Forrás: (x)

Fűszerpaprika, a legismertebb magyar hungarikum

Fűszerpaprika, a legismertebb magyar hungarikum

Fűszerpaprika (amelyet pirospaprikának és paprikaőrleménynek is neveznek) nélkül elképzelhetetlenek a magyaros ételek.

Elég csupán a paprikás krumplira, a halászlére, a pörköltre vagy a gulyáslevesre gondolnunk. Olyan ételek ezek, amelyek minden család és vendéglő asztalán rendszeresen megfordulnak ugyanúgy, ahogy legfőbb összetevőjük, a fűszerpaprika is. Nem véletlenül vált a szegedi és a kalocsai fűszerpaprika az egyik leghíresebb magyar hungarikummá. Az alábbiakban megnézzük, mit érdemes tudni erről, az alapvetőnek számító fűszerről!

A fűszerpaprika eredete

A fűszerpaprika Európába kerülése - sok más fűszernövényhez hasonlóan - Kolumbusz Kristóf nevéhez fűződik, aki Amerika felfedezését követően népszerűvé tette kontinensünkön is. Kezdetben ugyan csupán dísznövényként alkalmazták, később felfedezték a fűszerpaprikában rejlő lehetőségeket és elkezdték a különböző ételek díszítésére is használni. Hazánkban a 18. században terjedt el olyannyira, hogy ebben az időben Spanyolország mellett Magyarország volt a legnagyobb pirospaprika terjesztő. A magyar paprika nevet 1724-ben érdemelte ki.

A pirospaprika termesztése

A paprika egy rendkívül melegigényes növény, nem véletlen tehát, hogy a világklasszisnak számító magyar fűszerpaprikát a leginkább az Alföldön termesztik. A legkiemelkedőbb a szegedi és a kalocsai fűszerpaprika, amelyek a hungarikumok között is helyet kaptak.

Hazai viszonyok között a paprika augusztus végén-ősz elején érik pirosra. Ezt követően szárítják, majd porrá őrlik. Így keletkezik az egyedülálló, por állagú pirospaprika, amelyet ilyen formában kizárólag hazánkban fogyasztanak.

Ma már természetesen mind a szárítás, mind pedig az őrlés folyamata is fejlett technológiával, szigorú higiéniai előírások betartásával történik. Kezdetben azonban csupán háztájon, kisebb területen termesztették, majd érését követően füzérre fűzve a padláson, a tornácon vagy a kemence mellett szárították. A száraz paprikát végül zsákokba rakták, úgy taposták meg, majd rostálták.

A fűszerpaprika egyre népszerűbbé válásával a termesztés is nagyobb méreteket öltött, így az őrlést lábbal hajtott famozsárral, később szélmalmok segítségével oldották meg. 1859-ben aztán a Tisza mentén megépült az első, kizárólag paprika őrlésével foglalkozó gőzmalom is.

A fűszerpaprika fajtái

Az őrlési eljárások finomodásával lehetővé vált a csípősség erősségének szabályozása is. Az első, abszolút nem csípős, vagyis csemege paprikát Kalocsán őrölték az 1920-as években. Ekkor terjedt el a fűszerpaprika lakossági használata is, a kalocsai paprika pedig felvette a versenyt a szegedivel szemben.

Alapvetően 4 minőségi csoportja létezik a fűszerpaprikának az érzékszervekre gyakorolt, valamint fizikai és kémiai tulajdonságai alapján: a különleges-, a csemege-, az édesnemes- és a rózsapaprika. A legjobb minőségű a különleges paprika, amelynek színe és íze igen élénk, ezért keveset is elegendő használni belőle.

A csemege fűszerpaprika jellegzetes aromájú, ízét pedig könnyű felismerni. A klasszikusnak tekinthető magyar fűszerpaprika az édesnemes paprika, enyhén csípős és aromás. A rózsapaprika a legcsípősebb és ez a típus rendelkezik a legfakóbb színnel is. Csípősség szerint egyébként alapvetően csípős, enyhén csípős és csípősségmentes (csemege) paprikát különböztethetünk meg.

Ételek, amelyeket lehetetlen fűszerpaprika nélkül elkészíteni

Kedvenc, magyar ételeink már a paraszti kortól kezdődően átszövik a mindennapokat. A só-bors-pirospaprika hármasa a zsíros, szaftos fogások kihagyhatatlan fűszerei. A hagyományos paprikás pörkölt, a gulyás, a halászlé, a hortobágyi palacsinta elkészítése mellett számos levesbe és főételbe is gyakran kerül a pirospaprikából. Az elkészítés során figyeljünk arra, hogy ne égessük meg a zsíron, mert akkor íze keserűvé válik. Folyamatos kevergetéssel ez elkerülhető.

A klasszikus paprikás ételek nemcsak különféle húsokból, de gombából és egyéb zöldségekből is elkészíthetőek kevesebb zsiradék használatával, Így a hagyományos magyar ízek egészségesebb formában kerülhetnek az asztalra. Érdemes kipróbálni többféle receptet is és változatosságot csempészni az étkezésekbe Házi Arany termékek segítségével. Egy biztos: a magyar fűszerpaprika a fogások ízét garantáltan felfokozza majd!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 05. 09:32, péntek | PR

Mire érdemes figyelni egy kiadó üzlethelyiség bérlésekor?

Bizonyos vállalkozások számára az üzlethelyiségek abszolút alapvető szükségletet jelentenek, hiszen azokon keresztül van lehetőségük termékeik vagy szolgáltatásaik értékesítésére.

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.