Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2011. Március 28. 05:29, hétfő | Helyi

Futura – Uniós támogatással természettudományi interaktív élménycentrum Mosonmagyaróváron

Futura – Uniós támogatással természettudományi interaktív élménycentrum Mosonmagyaróváron

A Futura projekt megvalósítására, vagyis az egykori gabonaraktár turisztikai hasznosítására Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata 1,26 milliárd forint uniós támogatást kapott a Nyugat-Dunántúli Operatív Program „A régi nemzetközi jel

A „FUTURA - Az egykori mosoni gabonaraktár turisztikai hasznosítása” című pályázat (NYDOP-2.1.1./B-09-2f-2010-0001) keretében az országban egyedülálló projekt valósul meg. Egy 300 éves, fa szerkezetű, műemlék épület felújítása és átépítése után természettudományi interaktív szórakoztató és oktatási élménycentrumnak ad otthont 2012-től. Európában is kevés példa van arra, hogy ilyen épületet közcélokra tudjanak hasznosítani.

Az 1,5 milliárd forintos beruházásból természettudományi interaktív szórakoztató és oktatási élménycentrum épül Mosonmagyaróváron.

A nyitórendezvény képei itt láthatóak:

http://infomovar.hu/szorakozonegyed/galeriak/egyeb/futura_tender_megnyito1/

A projekt nyitórendezvényén bárki megtekintheti a csodálatos gerendaszerkezetet. Ünnepélyes keretek között most a városvezetők, intézményvezetők, a sajtó képviselői és a civil szervezetek ismerhetik meg a helyszínen a terveket, és a tervezett kiállítás fő rendező elvét. A négyszintes, közel 4000 m2-es kiállítási komplexum a négy elem tematikájára épül (föld, víz, levegő, tűz). A régióban nincs még egy olyan létesítmény, mely ekkora kiállítótérrel rendelkezik (több mint 2000 m2).

Az „Összhangban az elemekkel” tematikára épülő élménycentrum a kistérség első geotermikus energiával működő közintézménye lesz, hűen tükrözve azt a szemléletet, melyet az egész koncepció sugall. A nyitórendezvényen a város polgármestere, Dr. Nagy István és a projektmenedzser, Pollhammer Jenő bemutatják a nyilvánosság számára a létesítmény turisztikai marketing feladataira megbízott Gráfi Szabolcsot, és a fejlesztésért felelős Fűzfa Zoltánt. Bella Sándor, mint a projektmenedzsment tagja pedig ismerteti látványterveket a nagyközönség számára, valamint az eddig már lezajlott munkálatokat. A fejlesztés fő célja, egy állandó (de folyamatosan megújuló) interaktív természettudományi kiállítás létrehozása. Ennek egy része szorosan kötődik a „helyszínhez". Egyrészt Mosonhoz, a Szigetközhöz, a Dunához, másrészt a gabonatárolóhoz, bemutatva és megértetve annak egykori működését.

A kiállítás másik része a klasszikus „science show", a természettudományokat - beleértve fizikát, technikát, biológiát, kémiát - népszerűsítő, az ismeretterjesztést újfajta szemlélettel végző „tárlat". Ez nem csak sci-fi, hanem a fenntartható jövő bemutatása/szemléltetése. A modern technológiák megismerése mellett a látogatók, ötleteket kaphatnak a környezettudatos életvitelhez, játszva tanulhatják meg, hogyan lehet összhangban élni a Földdel, az elemekkel. A Futura nem kevesebbre vállalkozik, mint a pozitív, a természettel összhangban működő jövő bemutatására.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.