Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2011. Március 02. 13:58, szerda | Helyi

Gondot okoznak a csatornában a higiéniai törlőkendők

Gondot okoznak a csatornában a higiéniai törlőkendők

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ami eltűnt a lefolyón, amit levitt a víz, attól egy-szer s mindenkorra megszabadultunk, bármi volt is az. Azt képzeljük, hogy a város szélén lévő szennyvíztisztító telep majd úgyis ártalmatlanítani f

A tisztítási technológia csak bizonyos határokon belül képes zavartalanul működni, ráadásul sérülékeny is. Ezért nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy mit dobunk a vécécsészébe, vagy a lefolyóba. Az életünket megkönnyítő, higiénikus és felettébb praktikus nedves törlőkendők például nagy problémát okoznak a szennyvízhálózatban.

Mindennapi életünket kényelmesebbé teszik a különböző egyszer használatos nedves törlőkendők – a higiéniás kendők, intim törlőkendők, babák számára kifejlesztett kendők használata könnyű, gyors, egyszerű és gyakorlatilag bárhol megfelelő higiéniás körülményeket termethetünk velük. Nem mindegy azonban, hogy a használat után mi lesz a sorsa az elhasznált kendőknek.

A nedves törlőkendő egyik pozitív tulajdonsága – hogy masszív, nem szakad – a használat után a visszájára fordul, a szennyvízcsatornába kerülve ugyanis pont ez a tulajdonság több problémát is okoz. Az első gond az, hogy a vécékben lehúzott törlőkendők a város alatti csatornában összetapadnak, és betonkeménységű labdává tömörülve dugulást okoznak. A dugulást természetesen el kell hárítani, ami jelentős plusz munkát okoz a szolgáltató cégeknek.

A másik gond akkor következik be, ha a törlőkendők a város alatti szennyvíz vezetékben eljutnak a szennyvíz-átemelő műtárgyakhoz. A kendők itt rátekerednek a szivattyú járókerekére és leállítják azt. A szivattyú is csak azért nem megy tönkre, mert ettől biztonsági rendszer óvja meg, a hibát azonban ilyenkor is el kell hárítaniuk a szakembereknek.

- Mindkét esetben rengeteg időt és energiát vesz el munkatársainktól a hibák elhárítása. A dugulás és a műszaki hiba helyét meg kell keresni, az eldugult csővezetéket át kell mosatni, a szivattyút ki kell emelni. Mindez az előre megtervezett karbantartási munkáktól veszi el az időt – mondta Szombati Bertold, a mosonmagyaróvári AQUA Szolgáltató Kft. szennyvíz ágazatvezetője.

Mit tehet az, aki szeretné a nedves törlőkendők előnyeit élvezni, de a szolgáltatónak sem szeretne felesleges problémákat okozni? A megoldás nem is olyan bonyolult – csupán arra kell figyelnie, hogy az elhasznált törlőkendőket mindig a szemetesbe dobja, és ne a lefolyóba!

Napjainkban vásárolhatóak már olyan típusú nedves törlőkendők is, amelyek vízben lebomlanak és biológiailag bonthatóak. Ezek használatával az előbb említett problémák nagymértékben redukálhatóak.

A törlőkendőkhöz hasonlóan problémát okoznak asütéshez, főzéshez használt, majd a csatornarendszerbe kerülő olajok és különböző zsiradékok. A mosogatóba vagy WC-be öntött olaj vagy egyéb zsiradék a csatornában megdermed, és kiválik, lerakódik a csővezeték falára. Ezzel a csatorna egyre szűkül, végül dugulás alakul ki. Az olajokat és zsírokat a biológiai szennyvíztisztító telepennagyon nehéz lebontani.A természetes vizekbe nem kerülhetnek vissza ilyen anyagok, ezért lebontásukról mindenképpen gondoskodni kell. Ezsok energiátigényel, mely a tisztítási költségeket nagymértékben megnöveli, a tisztítómű hatásfokát pedig nagymértékben ronthatja.

Az AQUA Szolgáltató Kft. mindent megtesz azért, hogy a fogyasztói számára a legjobb és problémamentes szolgáltatást nyújtsa. Arra kéri fogyasztóit, hogy egy kis odafigyeléssel csökkentsék saját és mások házában és lakásában az esetlegesen keletkező bűzhatás és a visszaáramló szennyvíz okozta kellemetlenségek kockázatát. Ez az odafigyelés közös érdekünk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.