Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2011. December 27. 09:47, kedd | Helyi
Forrás: Nyugathír

Gondozási díj helyett a családi bölcsődére voksolnának Mosonmagyaróváron

Gondozási díj helyett a családi bölcsődére voksolnának Mosonmagyaróváron

Jövőre a Győr-Moson-Sopron megyei bölcsődékben is az étkezésért fizetendő térítési díjon felül a gondozásért is külön személyi térítési díjat állapíthatnak meg a fenntartó önkormányzatok.

Jövőre mindenhol, így a Győr-Moson-Sopron megyei bölcsődékben is az étkezésért fizetendő térítési díjon felül a gondozásért is külön személyi térítési díjat állapíthatnak meg a fenntartó önkormányzatok, amelynek mértéke az egy főre eső jövedelem 25 százaléka lehet. A bölcsődei dolgozók szakszervezete szerint a parlament döntése átgondolatlan, mivel a gondozási díj bevezetése újabb, aránytalan terheket jelent a családoknak, amellyel a súlyos anyagi problémákkal küzdő helyhatóságok előszeretettel élnek majd, az intézményekben pedig csoportbezárásokat vonhat magával, s emiatt munkahelyek kerülhetnek veszélybe - tudósít a Hír TV.

Egyre több szlovák kisgyerek jár a határmenti Rajka óvodájába és bölcsődéjébe. Szüleiknek az étkeztetés mellett fizetni kell a gondozásért is, havi 70 ezer forintot. A háromezres kistelepülés jövőre a magyar gyerekek családjaitól is kérhetne gondozási díjat, ezt a parlament által elfogadott törvény lehetővé teszi. A polgármester azonban azt mondja, előbb lesz minden bölcsisből óvodás, minthogy a szülőknek pluszterhet kelljen fizetniük.

Kiss Vince polgármester, Rajka, független: "Akik idejáratják a gyereküket, éppen azért vannak rákényszerülve, hogy visszamenjenek dolgozni a gyerek 3 éves kora előtt, hogy a családot fenn tudják tartani, és emiatt nem növelhetjük a terheiket."

A szakemberek szerint számos, elsősorban kistelepülési intézmény működik nehéz körülmények között, ahol szükség lehet a szülői hozzájárulásra.

Hoffmann Attiláné vezető, Mosonmagyaróvári Egyesített Bölcsődék Intézménye: "Vannak olyan bölcsődék, ahol gond lenne az, hogy ki kell meszelni, gond, hogy a gyerekek ellátásában a tárgyi eszközöket biztosítsák, na most, ha a fenntartó úgy gondolja, hogy felméri a helyzetet, és a családok helyzete megengedi azt, hogy valamennyivel hozzájáruljanak, akkor azzal élhetnek."

A fenntartók közül többen is azt tartanák helyes lépésnek, ha a családok növekvő terhei helyett más megoldásokat támogatna az állam az apróságok elhelyezésére.

Nagy István polgármester, Mosonmagyaróvár, Fidesz-KDNP: "Ha egy családi intézményben 4, 5, 6 gyermekkel egy édesanya otthon marad, a sajátjával, és a környékbeli gyerekekkel, akkor az jóval olcsóbb tud lenni, és minden igényt ki tudna elégíteni. Ennek az ellátási formának az elterjesztésével, bevezetésével gondolkodunk mi itt Mosonmagyaróváron is."

A bölcsődei dolgozók szakszervezete szerint a gondozási díj bevezetése nem éri el a kívánt célját, sőt, éppen ellenkező hatást válthat ki.

Szűcs Viktória elnök, Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete: "A magyar átlagnak nem lesz arra plusz jövedelme, hogy egy magasabb térítési díjat fizessen meg, az intézmények kihasználatlanok lesznek, és ezáltal csoportbezárásra, dolgozói elbocsátásra is kerülhet sor. És nem biztos, hogy ezáltal azt a célt szolgálja ez a rendelet, amelynek a jegyében próbálták megalkotni a jogalkotók, hanem ellentétesen fog hatni."

Szűcs Viktória szerint az is elképzelhető, hogy nemhogy többletpénzhez jutnak az önkormányzatok, hanem még kevesebb is lesz nekik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.