Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Október 25. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti: /illusztráció: pixabay

Gyanús csomagot küldtek a Fehér Háznak és a CNN-nek is

Gyanús csomagot küldtek a Fehér Háznak és a CNN-nek is

Gyanús csomagokra bukkantak szerdán a CNN hírtelevízió New York-i irodáiban, amelyeket kiürítettek. Hírek érkeztek arról is, hogy a Fehér Házba is küldtek gyanús csomagokat, ezt azonban később cáfolták.

A hírtelevízió szerkesztőségét kiürítették, de az adást nem szakították meg. A környéket rendőrautók vették körül, a csomagot elszállították és alaposan átvizsgálják. A rendőrség óvatossága szólította fel a szerkesztőséghez közeli házak lakóit.

A The New York Times értesülése szerint nem sokkal korábban robbanószerkezetet küldtek Hillary Clinton volt demokrata párti elnökjelölt és Barack Obama korábbi elnök címére is. Az első hírekkel ellentétben a két politikusnak nem az irodájába, hanem a lakására küldték a gyanús csomagot, amelyben feltételezhetően robbanószerkezet lehetett.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a sajtóinformációkat, közölve, hogy - mivel mindkét politikus védelméről a titkosszolgálat gondoskodik - a titkosszolgálat munkatársai a levelek rutinellenőrzésekor fedezték fel a gyanús csomagot. Hillary Clintonnak a New York városától északra eső, Bill Clintonnal közös chappaquai házába, Barack Obamának pedig a washingtoni villájába küldték a csomagot.

Az FBI közölte: sem Clinton, sem Obama nem volt veszélyben, a leveleket és csomagokat ugyanis soha nem ők kapják meg elsőként.

Donald Trump elnököt azonnal tájékoztatták a történtekről. A Fehér Ház "nagyon komolyan veszi" a helyzetet - jelentette több amerikai televízió is, ezt követően az elnöki hivatal Sarah Huckabee Sanders szóvivő aláírásával közleményt adott ki, amelyben "erőszakos támadás kísérletének" minősítette és elítélte a gyanús csomagok küldését. A Fehér Ház "hitványnak" nevezve a cselekedeteket, bejelentette: bárki legyen is az elkövető, a törvény teljes erejével járnak el ellene.

Mike Pence alelnök Twitter-bejegyzésben ítélte el a történteket. "Ezeknek a hitvány cselekedeteknek nincs helyük országunkban" - írta Pence. Donald Trump - szintén mikroblog-bejegyzésben - csatlakozott hozzá, ahogyan fogalmazott: "teljes szívvel".

Paul Ryan, a képviselőház elnöke leszögezte: "nem tűrhetjük közszereplők terrorizálását". Steve Scalise republikánus képviselő pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy "ez veszélyes út, nem válhat az új normalitássá".

A rendőrség már vizsgálja az ügyet, közleményt egyelőre nem adtak ki.

A CNN három, meg nem nevezett belső forrása szerint a gyanús csomagot a CIA (Központi Hírszerző Ügynökség) volt igazgatójának, John Brennannak küldhették. Brennan a televízió rendszeres kommentátora.

Szerdán délelőtt több amerikai televízió azt jelentette, hogy Debbie Wasserman Schultz floridai demokrata párti képviselő irodájába is gyanús csomag érkezett. Az irodát kiürítették.

Hétfőn Soros Györgynek a New York államban lévő Katonah településen lévő villájának postaládájában helyeztek el robbanószerkezetet, amelyet az egyik alkalmazott talált meg. Az esetet terrorcselekménynek minősítették, a vizsgálatban a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is részt vesz, és keddtől terrorelhárító szakembereket küldtek minden olyan New York-i helyiséghez, amelynek bármi köze is van Soroshoz.

Címkék: CNN, csomag, Fehér Ház

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése