Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2011. Február 14. 01:38, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Győr-Moson-Sopron megyében is kampány a leállósávok balesetei miatt?

Győr-Moson-Sopron megyében is kampány a leállósávok balesetei miatt?

Közlekedésbiztonsági kampányt indít az Állami Autópálya Kezelő Zrt., felhívva a figyelmet a leállósáv helytelen és sokszor felelőtlen használatának veszélyeire.
Az autópálya kezelő kezdeményezi a KRESZ módosítását is.

A mű

A társaság közlése szerint az elmúlt két évben 50 jelentős baleset történt a gyorsforgalmi útszakaszok leállósávjain, ahol csak tavaly öten haltak meg.

Szeretnék, ha a leállósávok nevét vészsávra változtatnák, mert szerintük sokan azt gondolják, hogy az autópályák melletti sáv arra való, hogy ott megálljanak.

Az M1-esen történt decemberi balesetben egy osztrák nyerges vontató ütközött neki a leállósávban műszaki hiba miatt várakozó két másik kamionnak. A 30 éves román vezető a teherautó alá szorult, és a helyszínen életét veszítette. Nem ez volt az egyetlen szerencsétlen eset.

"Megállt a kamionjával, hátraszaladt a dolgát végezni, mikor jött egy személyautó, és pont nekiütötte a kocsinak. Le kellett amputálni a lábait, mert az aláfutás gátló levágta a lábait."

Egy másik tragikus esetről beszél a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság autópálya alosztályának vezetője. Halász Sándor azt mondja: a láthatósági mellény használatának kötelezővé tétele, és a közigazgatási bírság bevezetése óta csökkent a szabálytalankodók száma. Akit tetten érnek, hogy indokolatlanul áll a leállósávban, 100 ezer, aki pedig ott halad, 150 ezer forintra büntethetik.

Halász Sándor autópálya-alosztály vezető, Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság:

"A baleseteink is azt mutatják, hogy sajnos sokszor a véletlenek játszanak közbe, hogy bekövetkeznek a tragédiák, mert műszaki hiba miatt álldogáló autósokkal szokott ez nagyrészt előfordulni, vagy ritkábban felelőtlen emberek miatt, akik például stoppolnak."

Megdöbbentő adat, hogy az autópályák leállósávjában várakozók átlagos túlélési ideje alig húsz perc. A halálos autópálya-balesetek közül minden ötödik a leállósávban történik. A gyorsforgalmi utakon egyre több a gyalogos gázolás, a 2-szer 1 sávos utakon pedig a frontális ütközés. Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. kampánya nemcsak a veszélyre figyelmeztető-táblák kihelyezéséről szól.

Béni Gyöngyi kommunikációs vezető, Állami Autópálya Kezelő Zrt.:

"A KRESZ módosításra kerüljön olyan értelemben, hogy a leállósáv elnevezése megváltozzon. Ugyanis azt gondoljuk, hogy a leállósáv helytelen használata nemcsak abból ered, hogy az emberek elfelejtik ezt a KRESZ-szabályt, hanem abból is, hogy túlságosan megengedő, vagy megtévesztő a neve, ugyanis a leállósáv azt sugallhatja, hogy az autópályák melletti sáv arra való, hogy ott megálljanak."

A KRESZ szerint tilos az autópálya leállósávján megállni vagy várakozni, kivéve, ha a jármű műszaki meghibásodás miatt képtelen továbbhaladni, útfenntartást vagy karbantartást végez, műszaki hiba elhárítását végzi, a forgalmat ellenőrzi, vagy megkülönböztető jelzést adó berendezést működtet.

Amennyiben műszaki okból elkerülhetetlen a leállósávon történő megállás, az alábbi szabályokat – a gépjárművezető és az utasok érdekében – mindenképpen be kell tartani:

1. Az autóval teljesen le kell húzódni jobbra, az út szélére;
2. be kell kapcsolni a vészvillogót;
3. fel kell venni láthatósági mellényt;
4. ki kell tenni az elakadásjelző háromszöget az autó mögött kb. 150 méterre;
5. az utasokkal együtt a szalagkorlát mögé kell állni;
6. és a segítség megérkezéséig végig ott kell tartózkodni!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.