Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2011. Február 28. 09:26, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Győr megyében is dolgoznának a munkára alkalmas rokkantnyugdíjasok

Győr megyében is dolgoznának a munkára alkalmas rokkantnyugdíjasok

A kormány szándékai szerint még idén felülvizsgálják, hogy jogosult-e az ellátásra minden rokkantnyugdíjas. Magyarországon jelenleg 700 ezren részesülnek ilyen juttatásból. Ha közülük csak 200 ezer ember ismét munkába állna, 150 mill

A munkaképes rokkantak 2008 óta nyugdíj helyett rehabilitációs járulékot kapnak. Az elmúlt két évben összesen 40 ezer emberről állapították meg a szakértői vizsgálatok, hogy megfelelő rehabilitáció után van esélyük újra állást találni.

Ha a rokkantság miatt a munkából kieső 700 ezer ember dolgozna, és fele olyan mértékben járulna hozzá a termeléshez, mint a többi, 3,7 millió foglalkoztatott, akkor ez a magyar GDP-t közel 10 százalékkal növelné - áll a kormány csütörtökön közölt háttértanulmányában. Az értékelés szerint a korhatár alatti rokkantnyugdíjakon belül feltűnően nagy összeg ment el a legkevésbé rokkantak ellátására: amíg a legsúlyosabban rokkantak nyugdíja tavaly 55,7 milliárd, addig a rokkant, de nem teljesen munkaképtelen emberek ellátására 237,4 milliárd forintot költött az állam. Őket szeretné a kormány visszaterelni a munka világába.

A nemzeti erőforrás miniszter novemberben a rokkantnyugdíjazás ellenőrzését rendelte el, miután korrupció gyanújával őrizetbe vették az Országos Rehabilitációs Szakértői Intézet két vidéki munkatársát. Az orvosok állítólag pénzért végezték a leszázalékolásokat.

Vörös Andrásné: "Az a helyzet, hogy szerintem azok, akik ezt annak idején megtették, hogy pénzért lerokkantosítottak, azok már szerintem nem nagyon vannak a rendszerben. Mert azok már kiöregedtek, nyugdíjasok. Viszont ezzel, hogy egyfajta boszorkányüldözést csinálnak, ezzel a többi orvos is meg van félemlítve."

Szabó János elnök, Mozgáskorlátozottak Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete: "Irodán kívül, közvetett módon, tehát közvetítő személyen keresztül keresték meg az orvost, és akkor borítékban valahova lehelyezték neki a pénzt, aztán utána, ha visszaigazolta ezt az orvos kerülő úton, akkor behívta vizsgálatra. Vagy hallottam olyan módszereket, hogy amikor beadta az illető a papírját, akkor pirossal, vagy valamivel megjelölték az iratot, hogy akkor ez egy méltányosabban elbírálandó kérelem."

A Győr-Moson-Sopron Megyei Mozgáskorlátozottak Egyesületének elnöke szerint egyetértenek a kormány törekvésével, hogy aki csak teheti, a megváltozott munkaképességűek közül is dolgozzon.

Szabó János: "A társadalomban abszolút fontos, hogy legyen egy rend, egy kiszámítható értékrend, ugyanígy a rokkantosítás területén, mert nem arra kell építeni, hogy valaki egyfajta támogatást kapjon, hanem a létfenntartásához ő is tegyen meg mindent, és amennyiben szükséges, ehhez az állapotából adódóan járuljon hozzá."

Állami normatív támogatásban 1983 óta részesülnek azok a szociális foglalkoztatók és munkáltatók, akik megváltozott munkaképességű embereket alkalmaznak. Kezdetben ehhez csak a 20 ezer fő feletti cégek, vállalatok kaptak támogatást, ám 2005 óta akár a 3 főt foglalkoztató munkahelyek is igényelhetik ezt a finanszírozást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .