Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2011. Február 28. 06:20, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Győr, Sopron vagy Mosonmagyaróvár: utazhatnak szülni a rábaközi kismamák?

Győr, Sopron vagy Mosonmagyaróvár: utazhatnak szülni a rábaközi kismamák?

A sebészet és a szülészet jövőjéért aggódnak a csornai kórház dolgozói és betegei. A gazdaságos működtetés az egynapos sebészetre, és a nappali kórház fenntartására való átállást tenné indokolttá a rábaközi városban, emelle

Láncokkal zárták le az ajtókat a 2007-ben aktív ellátás nélkül maradt kapuvári kórházban.Egy kismama akkoriban úgy fogalmazott:"Legközelebb Csorna meg Sopron van. Én bízom Csornában, mert azért az közelebb van."

Úgy fest, hogy az 50 ezres térségben élő kismamák Kapuvár után rövidesen a másik rábaközi városba, Csornára sem mehetnek szülni. A tervezett egynapos sebészet bevezetésével ugyanis a nőgyógyászat megszűnne.

"Itt biztonságban érzik magukat a szülőanyák, mert családias légkörben ismerősök veszik őket körül" - mondja dr. Turi György polgármester. A csornai városvezetőszerint az országos átlag alatti finanszírozás okozza a havi 6-7 milliós veszteséget. Négy éve a szocialista kormány levett a 74 csornai aktív ágyra jutó támogatásból. Amíg máshol 525 ezer forint az egy aktív ágyra jutó havi finanszírozás, Csornán 325.500 forint. 14 millió forinttal jut így kevesebb a Margit Kórháznak, és bár az intézmény a 380 millió forintos adósságát igyekezett 2007 óta lefaragni, továbbra is tartozik a beszállítóknak 190 millióval.

Dr. Turi György polgármester, Csorna, Korona Polgári Egyesület:"Egynapos sebészetet terveznek Csornára. Jó, ezt tudomásul vettük, persze azt is nehezen. Ezután kérdeztem meg, hogy a szülészettel mi lesz? Az volt a válasz, hogy ezt még megfontolás tárgyává teszik. Viszont ellentételezésként a járóbeteg rendelést fejleszteni fogják Csornán, és bíztattak bennünket, hogy pályázzunk."

A kórház dolgozói szerint kockázatos lehet, ha a Rábaközben teljesen megszűnik a szülészet.

Molnár Jánosné szülésznő, Csorna:"Az lenne jó nekünk, ha lenne egy sürgősségi osztály. Sürgősségi osztállyal műtéti háttér, mert nemcsak a szülészetnek van szüksége ilyen beavatkozásokra, mert, ha például jön egy ruptura, egy terhes, aki nagyon vérzik, azt nem lehet szállítani."

Az egészségügyért felelős államtitkár szerint a Semmelweis-tervvel összhangban lévő átszervezések minden esetben szem előtt tartják a fenntarthatósági és a betegérdekeket is.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár:"Vannak olyan intézmények, ahol a funkcióváltás, tehát egy akut fekvőbetegből egy nappali kórházi és krónikus ellátásba való átmenet azt szolgálná a település jövőjét."

Szócska Miklós szerint sokkal inkább a népegészségügyi gondoskodásra kell koncentrálni, és kevésbé az intézmények megmentésére. Az államtitkár szerint a hatékonyságba van értelme beruházni, és meg kell nézni, hogy egy forintból mennyi egészséget lehet nyerni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .