Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. November 28. 15:27, hétfő | PR

Gyorshitelek - érdemes karácsonykor igénybe venni?

Gyorshitelek - érdemes karácsonykor igénybe venni?

Időnként egyik napról a másikra van pénzre szükségünk, és ilyenkor jelenthet megoldást a bankoknak az a szolgáltatása, amelyet gyorshitelnek vagy gyorskölcsönnek neveznek.

Ünnepek előtt, mikor bármikor beugorhat egy-egy újabb költség, nagy könnyebbség egy-két napon belül pénzhez jutni.

Az átlagos hitelek, például egy nagyobb szabású lakáshitel felvétele soklépcsős folyamat, nem kevés utánajárással, papírmunkával jár.
Ha megtaláltuk az ideális ajánlatot, és felvettük a kapcsolatot a bankkal, akkor a hiteligénylés beadása, az ellenőrzések - hitelképesség vizsgálat, értékbecslés - , a belső banki folyamatok legkevesebb egy hónapot tesznek ki. A fáradozás eredménye viszont 30 millió forintig terjedő kölcsön a pénzintézet részéről (sőt ennél sokkal magasabb hitelek is léteznek, egyedi megállapodás alapján).

Sokkal könnyebb, egyszerűbb lebonyolítani a személyi kölcsön felvételét, és ennek is rapid verziója a gyorskölcsön. Hogy mikor és miért érdemes ezt választanunk?

λ Nincs megkötve, hogy mire költsük a hitelt, mint például az áruhitelnél, vagy lakáshitelnél.
λ Sem ingatlanfedezetre nincs szükségünk, sem kezesre.
λ Nincs szükség közjegyzői okiratra.

Azoknak, akik nem rendelkeznek egy minimum 5 millió forintos forgalmi értékű saját ingatlannal, ez a megoldás kivitelezhető, ha tiszta, áttekinthető keretek között hitelre van szükségük. (Az a lehetőség is fennáll, amikor az az ingatlan a fedezet, amit az ügyfél vesz, ám annak is van egy minimum értéke, nagyjából 3-4 millió forint.)
A kisebb összegű személyi kölcsön felső határa természetesen kötött, mivel a hitelképességet itt nem vizsgálja részletekbe menően a bank, a Providentnél például a gyorshitel ajánlat maximum 1 millió forintos összegre terjed ki.

Ha kicsit megismerkedünk ezeknek a típusú kölcsönöknek a történetével, fontos évszám 2008, amikor a pénzügyi válság megváltoztatta a hitelezési szokásokat, eljárásokat. Addig meglehetősen laza hitelképességi vizsgálatok előzték meg a kölcsönök kiutalását, és a konstrukciók kamatozása sem volt mindig áttekinthető.

A válság mutatott rá ezeknek a problémás hitelnyújtási szokásoknak a hátulütőire, aminek köszönhetően szigorításokat vezettek be. Többek között 2009-ben bevezették az úgynevezett THM plafont, amely maximum 90%, mely az ügyfelek bizonyos fokú védelmét szolgálta. 2011 vége óta még szigorúbban van maximalizálva a THM, de például az áruhitelek, hitelkártyák esetében megengedőbb a szabályozás, ami azt jelenti, hogy itt a vevőnek kell elővigyázatosnak lennie.

A személyi kölcsönök azoknak elérhetőek, akik minimum 70 ezer forintos bizonyítható jövedelemmel rendelkeznek. Természetesen a cselekvőképesség és a 18 év feletti életkor alapfeltétel, illetve az adott konstrukcióra vonatkozó, a bank által felállított hitelképességi feltételekenek is eleget kell tennie az ügyfélnek, ami lehet például magasabb életkor.
A gyorskölcsönök rövid futamidejűek, és jellemzően kisebb összegűek a személyi kölcsönnél, a bank által megszabott kritériumok megengedőbbek. Például folyószámla nélkül is adnak egyes bankok gyorshitelt.

A kevesebb feltétel azonban nagyobb kockázatot jelent a banknak, így ezeknek a hiteleknek a kamatozása általában kedvezőtlenebb, mint a lakáshiteleke, ezt akár ránézésre is ellenőrizhetjük a THM mutatók összehasonlításával. A megfontoltság tehát a könnyű elérhetőség ellenére sem árt ezeknél a kölcsönöknél.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 05. 09:32, péntek | PR

Mire érdemes figyelni egy kiadó üzlethelyiség bérlésekor?

Bizonyos vállalkozások számára az üzlethelyiségek abszolút alapvető szükségletet jelentenek, hiszen azokon keresztül van lehetőségük termékeik vagy szolgáltatásaik értékesítésére.

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.