Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. Augusztus 03. 09:37, szerda | Helyi
Forrás: Nyugathír

Halált okozó kötelességszegés: négy évet kaphat az amerikai kormányos

Halált okozó kötelességszegés: négy évet kaphat az amerikai kormányos

Bűnösnek vallotta magát a Győr-Moson-Sopron megyei fiatalok halálát okozó kormányos, aki tavaly nyáron vízi balesetet okozott a Delaware folyón, amelyben két diák életét vesztette.

A 35 éves Matt Devlint (képen) hajón elkövetett, halált okozó kötelességszegéssel vádolják, ami hajózási jogban a gondatlanságból elkövetett emberölés kategóriájával egyenértékű.
A szövetségi törvények értelmében Devlint 37-tól 46 hónapig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják.
A 2010. július 7-én Philadelphiában történt balesetben a Devlin által kormányzott tolóhajó által mozgatott uszály legázolt egy kétéltű turistahajót. A "kacsahajó" 35 utasa és kétfőnyi személyzete a vízbe zuhant.

A szerencsétlenségben a 16 éves S. Dóra és a 20 éves P. Szabolcs életét vesztette. A szövetségi közlekedésbiztonsági hatóság (NTSB) júniusban nyilvánosságra hozott vizsgálata megállapította, hogy a balesetért elsősorban a tolóhajó kormányosa felelős, aki nem a felső, hanem az alsó kormányosi állásban tartózkodott, így nem is láthatta az útjába került és segítséget kérő sétahajót.
Az NTSB megállapította, hogy Devlin szolgálat közben mobiltelefonált és internetezett, s hogy a tragikus balesetet megelőző percekben a mozgásképtelenné vált turistahajó fedélzeti matróza is SMS-ezett. Devlin a műszakja folyamán 21 mobiltelefon-hívást intézett és a vállalati laptopon több mint két órán át szörfözött az interneten.

A balesetet megelőző 12 percből 10-et töltött telefonálással. Akkor is a készüléken beszélt, amikor a lehorgonyzott kacsahajó kapitánya megpróbálta rádión figyelmeztetni.
A kormányos azzal védekezett, hogy 6 éves fiának váratlanul megromlott egészségi állapota miatt volt kénytelen telefonálni. Az ügyészség júliusban közölte, hogy Devlin kész bűnösnek vallani magát és visszaadni a parti őrség által kibocsátott hajózási engedélyét.
Az ügyben az ítélethirdetést november 1-jére tűzték ki.
A két elhunyt magyar fiatal hozzátartozói beperelték Philadelphia városát, a balesetben érintet két jármű üzemeltetőjét és másokat is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.