Városlista
2024. június 16, vasárnap - Jusztin

Hírek

2012. Augusztus 08. 16:18, szerda | Belföld
Forrás: MTI | Animáció: space.com

Haldokló csillag \'halálsikolyát\' észlelték amerikai kutatók

Haldokló csillag \'halálsikolyát\' észlelték amerikai kutatók

Ahogy egy pusztulásra ítélt csillag egyre közelebb és közelebb kerül az őt elnyelni készülő fekete lyukhoz, rendszeres időközönként felvillan, mintha "sikítana". A távoli nap "halálsikolyát" a Michigani Egyetem asztronómusai észlelték.

A csillag egy távoli, 3,9 milliárd fényévnyire, a Sárkány (Draco) csillagkép irányában lévő galaxis "polgára". Ahogy maradványait beszippantani készül a fekete lyuk, a csillag 200 másodpercenként felvillan - olvasható a Space.com csillagászati hírportálon
(http://www.space.com/16910-dying-star-screams-black-hole.html).
"Szinte halljuk a csillag kétségbeesett 'kiáltásait', ahogy a fekete lyuk gravitációja darabokra tépi" - magyarázta Jon Miller, a Michigani Egyetem asztronómusa, aki kollégáival két röntgencsillagászati műhold, az amerikai-japán Suzaku, valamint az Európai Űrkutatási Ügynökség XMM-Newton űrteleszkópja segítségével végezte a vizsgálatokat.
A széttépet csillag maradványai akkréciós (anyagbefogási) korongot képeznek a fekete lyuk körül. A korong felhevül, és röntgensugárzást bocsát ki, amelynek frekvenciája igen hasonlatos a fekete lyukéhoz. Ahogy az anyag a fekete lyukba áramlik, a sugárzás intenzitásában viszonylag rendszeres ingadozás mutatkozik, ezeket a jelzéseket észlelték a Michigani Egyetem kutatói.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 16. 10:33, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 24. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Június 16. 10:27, vasárnap | Belföld

Három hét van a választási plakátok eltávolítására

Még valamivel több mint három hetük van az önkormányzati, nemzetiségi és EP választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.

2024. Június 15. 11:07, szombat | Belföld

Karácsony Gergely: legyen új választás

Legyen új választás, ezt fogom képviselni - jelentette ki a főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálása után Karácsony Gergely a sajtó képviselőinek a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) épülete előtt tartott demonstráció

2024. Június 15. 11:05, szombat | Belföld

Hitelminősítés - Varga Mihály: két hét, 3 kedvező hitelminősítői döntés

A Moody\'s és a Scope Ratings után ma este a Fitch Ratings is megerősítette Magyarország adósbesorolását, továbbra is befektetésre javasolják hazánkat - közölte a pénzügyminiszter a Facebook-oldalán a hitelminősítő pénteki döntése u