Városlista
2024. június 2, vasárnap - Anita, Kármen

Hírek

2013. Február 11. 18:26, hétfő | Helyi

Házasság Hete Mosonmagyaróvár 2013 - Megnyitó

Házasság Hete Mosonmagyaróvár 2013 - Megnyitó

2013. február 9-én Dr. Nagy István polgármester megnyitotta a Házasság Hete Mosonmagyaróvár 2013 programsorozatot.

A Polgármesteri Hivatal Dísztermében tartott eseményen Dr. Iváncsics János, alpolgármester tett jelentést az előkészületről, amelyet a jó szándék, a kitartás és az összefogás mintapéldájaként jellemzett. Széles Sándor kormánymegbízott védnöki beszédében a kezdeményezés jelentőségét méltatta, s több hétközi előadást ajánlott a jelenlévők figyelmébe. Dr. Pápai Lajos győri megyéspüspök köszöntő levelét Kapui Jenő mosoni plébános tolmácsolta, amelyben a férfi és a nő szentesített kapcsolatának egyedül elfogadható mivoltáról beszélt. Dr. Nagy István országgyűlési képviselő, a házasság egységéről szólt, s azt kérte, hogy a házasság hete alatt ki-ki fedezze fel saját házasságának titkait.
A rendezvény díszvendégeként érkezett Dr. Csókay András, mosoni származású idegsebész és felesége, Altay Daniella saját történetüket mesélték el, és tanúbi-zonyságot tettek házasságukról. Már három gyermekük volt, amikor a férj hibájából majdnem elszakadt a kötelék. „Krisztus szeretete és a feleségem kitartása mentett meg minket. Az igaz, hogy a szeretet háromszögében kell élni, de a harmadik sze-mély csak Jézus Krisztus lehet.” – vallotta Csókay András. Az ötgyermekes főállású anya pedig azt hangsúlyozta, hogy a feleségnek is megvan a felelőssége a család összetartásában.
A Theatrum ad Flexum fellépői a párválasztástól az esküvőig tartó „folyamatot” mu-tatták be dalokban és versekben. A Major Tamás rendező által igényesen megren-dezett színi-előadás méltán érdemelte ki a közönség elismerését. Csiszár Péter, a programsorozatot szervező Flesch Nonprofit Kft. igazgatója a városban kötött házas-ságok előtt tisztelegve, egy-egy szál virággal köszöntötte a két anyakönyvvezetőt, Kriskóné Hajszán Gabriellát és a Bogár Zsuzsannát.

A szünet után Uzsalyné Dr. Pécsi Rita neveléskutató az „Érzelmi intelligencia a há-zasságban” címmel tartott előadást. Arról szólt, hogy hogyan tanítsunk-neveljünk úgy, hogy ne csupán ismereteket, hanem életet alakító tudást és tapasztalatot adjunk át. A gyakorló iskolaigazgató két dolgot hangsúlyozott, azt hogy az ember élete csupán 20 százalékban függ a genetikától, s hogy döntéseink 70 százalékát érzelmeink vezérlik. Nagyon nagy tehát a szülők felelőssége, miként nevelik – nem csak szavakkal, hanem cselekedeteikkel, példamutatásukkal is – a gyermekeiket. A vastapssal jutalmazott előadás után Kiss Miklós evangélikus esperes, Csáfordy Julianna református lelkipásztor, Varga Zoltán piarista atya, Nagy József magyaróvári plébános és Békési Sándor baptista lelkész mondtak ökumenikus áldást a házaspárokra. A közönség állva, a párok kézen fogva hallgatták a lelki vezetők szavait.

A megnyitó program szimbolikus részeként, ugyanezen a helyszínen került sor Bor-ka Edit és Fűzfa Tamás polgári házasságkötésére. A meghitt eseményen Staár Ka-talin, önkormányzati képviselő a város nevében egy emléklapot és jelképes ajándé-kot adott át. Igazi meglepetésként szolgált a násznép számára, hogy a Szent Gott-hárd templomban katolikus liturgia szerint tartott esketési szertartást – mintegy a győri püspökség, a magyaróvári plébánia és a szervezők közös ajándékaként – Dr. Pápay Lajos megyéspüspök celebrálta.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.