Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2021. Június 08. 14:31, kedd | Helyi

Hivatalosan is átadták a megújult vár épületét

Hivatalosan is átadták a megújult vár épületét

Kiállítóteret, kávézót és ajándékboltot is létrehoztak a megújult várban, valamint az elmúlt években új színt is kapott az épület. Mosonmagyaróvár jelképe a Nemzeti Várprogram keretében újult meg.

2017 áprilisában sajtótájékoztató keretében jelentették be, hogy megújul a mosonmagyaróvár vár épülete, a Nemzeti Kastélyprogramban. Az alapkőletételre aztán 2018 novemberében került sor, az elmúlt években pedig folyamatosak voltak a munkálatok az épületen. Megvalósult a vár részbeni rekonstrukciója, megtörtént a homlokzati és belső udvari főfalak vízszigetelése, a belső udvar burkolatának felújítása, valamint új színt is kapott az épület. A projekt legnagyobb feladata, a földszinti terület funkcionális átalakítása volt.

A Nemzeti Várprogram keretében megvalósuló fejlesztést, hivatalosan kedd délelőtt adták át. A megjelenteket Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte, majd ünnepi beszédet elsőként Knáb Erzsébet mondott, aki kiemelte, a Széchenyi István Egyetemen új otthonra lelt az egykori akadémia, hiszen a még mindig fiatal egyetem becsüli, megőrzi és gazdagítani kívánja a rábízott értéket. A Széchenyi István Egyetem kuratóriumi elnöket hozzátette, a fejlesztés a hagyomány és a múlt megbecsülése mellett, a jövőbe vetett hitről is szól, hiszen hamarosan megújul a Várkapu és a vársétány is. Az eseményen Árvay István elmondta, a vár Mosonmagyaróvár legfontosabb jelképe, és sokat jelent a városnak. A polgármester hozzátette, szerencsés a város, hogy folyamatosan gyarapodhat, a vár pedig most új funkciót kapott az oktatás mellett, hiszen mostantól turisztikai attrakcióként is szolgál.

Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, a vár átadása egy ünnep, hiszen Mosonmagyaróvár ősi épülete újjászületett. Fontos ez személyének is, hiszen az egyetem falai az alma matert jelentik neki. Az agrárminiszter hozzátette, új funkciókkal bővült most az épület, ami a továbbiakban is a város fontos identitás pontja marad. A várnak pedig új feladata van, hiszen újjá kell születnie az élő köveknek, mi magunknak is.

Az eseményen részt vett Gulyás Gergely is, aki ünnepi beszédében elmondta, az óvári akadémiát 1818-ban azért hozták létre, hogy minden időben a legkorszerűbb tudást adja át a hallgatóknak. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette, az mosonmagyaróvári vár az agrárszakemberek képzésének meghatározó intézménye lett és lesz ezután is, majd kiemelte, ma is maghatározó szerepet játszik az ország agrárgazdaságának fejlesztésében az egyetem.

A hivatalos átadón Virág Zsolt miniszteri biztos bemutatta azt gótikus leletet, ami a vár falából került elő a statikai vizsgálat közben. Az eredeti kőfaragvány az 1420-1457 között időszakban készülhetett, és a Szentgyörgyi és Bazíni család gótikus egycsillagos címerét ábrázolja. Az eseményen emlékérmet adtak át azok számára, akik részt vettek a mosonmagyaróvári vár felújításában. A megújult épületet Veres András, győri megyéspüspöl áldotta meg.

A turisztikai fejlesztést célzó projektben, a mosonmagyaróvári vár épületében kialakítottak egy kiállítóteret, aminek keretében három interaktív tárlattal várják a látogatókat. Ezek bemutatják az egyetem több mint 200 éves múltját, megtekinthető egy vártörténeti kiállítás, valamint egy intézménytörténeti tárlat is.
A Nemzeti Várprogramban “A mosonmagyaróvári vár turisztikai célú fejlesztése” című projekt, 1 milliárd 300 millió forint európai uniós, több mint 390 millió forint hazai, valamint a Széchenyi István Egyetem 12 millió 600 ezer forint saját forrásából valósult meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.