Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. December 13. 14:52, szerda | Életmód
Forrás: mti

Hold keringhet a New Horizons űrszonda új célpontja körül

Hold keringhet a New Horizons űrszonda új célpontja körül

A New Horizons űrszonda új célja, a MU69 nevű égitest körül kis hold keringhet a misszióban részt vevő tudósok friss felfedezése szerint.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) űrszondája 2015 júliusában elsőként repült el a Pluto törpebolygó mellett. Új úti célja, az MU69 közelébe 2019 első napján érkezik, csupán 3500 kilométerre fog mellette elszáguldani - írta a BBC hírportálja.

A 30-40 kilométer átmérőjű égitestről nagy felbontású képeket készít, műszerei adatokat rögzítenek. A New Horizons ekkor mintegy 6,5 milliárd kilométerre lesz a Földtől.

A küldetéssel a tudósok új információkhoz jutnak a Naprendszer külső, fagyos részéről, a Kuiper-övről, ahol a Pluto is kering, ám MU69 még 1,61 milliárd kilométerrel távolabb van a Földtől.

"Nemcsak az emberiség történetének legtávolabbi felfedező útjának vagyunk tanúi, hanem a legősibb, legkezdetlegesebb égitest felderítésének is. Soha nem láttunk még ehhez foghatót. Természetesen számos üstökössel volt már dolgunk, melyek a Kuiper-övből érkeztek, útjuk a Naprendszer belső tájain át vezetett, ahol változhattak, különösen, ha a Nap közelében is jártak. Ezen kívül sokkal kisebbek is" - magyarázta Alan Stern, a New Horizons vezető kutatója.

Hozzátette, hogy a Rosetta űrszonda üstököse, a Csurjumov-Geraszimenko 67P ezerszer elférne az MU69-ben.

A New Horizons és az égitest találkozójának előkészületeiről az amerikai geofizikai társaság őszi ülésén számoltak be. Az új kutatásokból nemcsak az derült ki, hogy az MU69 körül kis hold keringhet, de az is, hogy talán maga az égitest is két darabból állhat.

Az MU69 megközelítéséhez augusztusban kell az első pályamódosításokat tenni. Megfigyelésekkel ellenőrzik, nem kell-e az űrszondának távolabb elhaladnia az égitesttől.

Az első képek 2019 január elsején, közép-európai idő szerint hajnali 6.33-kor várhatók.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Életmód

Ferencz Orsolya: az űrtechnológia fontos sarokköve a világgazdaságnak

Az űrtechnológia fontos sarokköve annak, hogy a világgazdaság üzemelni és fejlődni tudjon - mondta Ferencz Orsolya az eddigi legnagyobb magyar repülő űreszköz, a Thermal Guard Assembly (TGA) pénteki bemutatóján Miskolcon.