Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2017. Szeptember 08. 21:00, péntek | Helyi
Forrás: http://www.oroksegnapok.hu

Hőnel Béla emléktábla avatás Mosonmagyaróváron

Hőnel Béla emléktábla avatás Mosonmagyaróváron

Hőnel Béla tiszteletére készült emléktábla felavatása, Magyaróvárra érkezésének 115. évfordulója alkalmából.

A Lebó Ferenc győri szobrászművész által alkotott arcdomborműves emléktáblát az építész saját tervezésű, építésű és tulajdonú bérháza, az 1909 óta a Postának is helyet adó épület falán helyeztük el és avatjuk fel.
Hőnel Béla (1863. Mateóc - 1937. Magyaróvár) Mosonmagyaróvár és vidékének legjelentősebb építésze, a Magyaróvári Ipartestület volt elnöke. Több mint negyed évszázadon át Magyaróvár város önkormányzati képviselője és Moson vármegye, majd Győr-Moson-Pozsony k. e. e. vármegyék törvényhatóságának a tagja. Az első világháborút megjárt katonatiszt a háború után tagja volt a hősi halált halt hősök emlékének ápolására létrehozott városi bizottságnak. Az Ipartestületek Országos Központja választmányi tagja, a Mosonmegyei Történelmi és Régészeti Egylet választmányi tagja, az Országos Szepesi Szövetség Mosonmegyei Csoportjának elnöke, a Magyaróvári Házépítő Rt. alelnöke és a Magyaróvári Iparos- és Kereskedő Kör tb. elnöke. Az 1903-as magyaróvári Turul Kerékpár Egyesület elnöke, és vadász is volt. Számos más egyesület tagja, aktív társadalmi és kulturális életet élt, Mosonmagyaróvár városának egyik legkiválóbb polgára.
Mai napig városképet meghatározó épületei a magyaróvári Posta, a Múzeum, az Evangélikus Lelkészi Hivatal, az Egyetem „C” épülete, a lucsonyi Munkaügyi Központ, a Pálffy-villa, a mosoni Rozália kápolna tornya, a Csóka-ház, a mai MOFÉM és a KÜHNE gyárak épületei. A magyaróvári járásban a jánossomorjai iskola, óvoda, újrónafői kastély és községháza, a mosonszolnoki községháza, a dunakiliti római katolikus templom és számos szebbnél szebb lakóépület kötődik hozzá. A rajkai és a nickelsdorfi evangélikus templom tornyainak építője. Hozzá fűződik még a zimonyi millenniumi emlékmű és az esztergomi Új Jó Pásztor kápolna.
Szervező: Beregszászi Balázs

GYŐR-MOSON-SOPRON
9200
Mosonmagyaróvár
Városkapu tér 1.
Épület neve:
Magyaróvári Postapalota, Mosonmagyaróvári 3. sz. Posta
Rendezvény(ek) időpontja:
2017.09.16., szombat - 17:00 - 18:00

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.