Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. December 23. 15:34, hétfő | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:

Horvát elnökválasztás: Milanovic pszichológiai, Grabar-Kitarovic matematikai előnnyel indul a második fordulóban

Horvát elnökválasztás: Milanovic pszichológiai, Grabar-Kitarovic matematikai előnnyel indul a második fordulóban

Kiélezett küzdelem várható a két nagy horvátországi párt között az elnökválasztás második fordulójában,

amelyen Zoran Milanovic volt kormányfő, ellenzéki politikus, a Szociáldemokrata Párt (SDP) jelöltje pszichológiai, Kolinda Grabar-Kitarovic jelenlegi államfő, a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) jelöltje pedig matematikai előnnyel indul - írta a Jutarnji List című horvát napilap hétfőn.

Kiemelte: bár tizenegy jelölt indult az elnökválasztáson, a január 5-i második fordulóban végül mégis a két legnagyobb párt, a SDP és HDZ jelöltje küzd majd meg az elnöki tisztségért. A horvát választási bizottság által közel százszázalékos feldolgozottság alapján közzétett adatok szerint a vasárnapi első fordulóban Milanovic a voksok 29,55, míg Grabar-Kitarovic 26,65 százalékukat szerezte meg.

A harmadik helyen futott be a voksok 24,45 százalékával Miroslav Skoro független jelölt, népszerű horvát énekes és üzletember. Az újság szerint az exit poll eredmények közzététele után nem az volt a fő kérdés, hogy Milanovic vagy Grabar-Kitarovic nyeri-e meg az első fordulót, hanem, hogy Grabar-Kitarovic le tudja-e győzni Skorót, aki végül mindössze két százalék különbséggel maradt alul a jelenlegi államfővel szemben.

Skoro azokat a jobboldali, konzervatív szavazókat szólította meg, akik elégedetlenek a jelenlegi HDZ-vel és annak mérsékelt vezetőjével, Andrej Plenkovic kormányfővel. Igazából az a kérdés, és az dönti majd el a második forduló eredményét, hogy Skoro szavazói kit fognak támogatni - írta a lap.

Goran Cular politikai szakértő szerint első fordulós győzelme miatt Milanovic pszichológiai előnnyel indul, annak ellenére is, hogy mindössze 2,91 százalékos különbség van közte és Grabar-Kitarovic között. Milanovic meg tudja szólítani a jobboldali szavazók egy részét is, akiknek imponál arroganciája és rosszfiús vagánysága - mondta Cular.

Dragan Bagic politikai elemző mindazonáltal úgy látja, hogy matematikailag Grabar-Kitarovicnak van jobb kilátása a győzelemre, mert nagyobb eséllyel pályázhat Skoro szavazóira. Hozzátette: Milanovic számára kockázatosak is lehetnek a jobboldali szavazók felé tett gesztusok, ami visszatetsző lehet a baloldali szavazók számára. Ez okozta vereségét a legutóbbi, 2016. szeptemberi parlamenti választásokon is. A legjobb kampánystratéga Milanovic részéről Skoro szavazói irányában az lenne, ha mindvégig Grabar-Kitarovicot támadná - vélekedett Bagic.

A Vecernji List is arról írt, hogy Milanovic és Grabar-Kitarovic egyaránt Skoro szavazóit akarja majd megnyerni a második fordulóban. Az újság arra is felhívta a figyelmet, hogy a második fordulóba bejutott két jelölt egyben a két leginkább negatív érzelmeket kiváltó horvát politikus is.

A közvélemény-kutatások ugyan enyhe előnyt jeleztek Grabar-Kitarovicnak Milanoviccsal szemben az első fordulóban, annak ellenére, hogy a felmérések szerint az államfő támogatottsága hat hónapja folyamatosan csökkent. Grabar-Kitarovic több hibát is elkövetett a kampány alatt, egyes kijelentései pedig felháborodást és hitetlenkedést okoztak. Egyesek még mentális épségét is megkérdőjelezték, sőt pszichés összeomlásáról beszéltek a kampányban.

A lap kiemelte, hogy a horvát állampolgárok még egy választáson sem adtak le ennyi protestszavazatot, mint most: közel 800 ezer választópolgár szavazott a HDZ és az SDP ellen. Az újság biztosra veszi, hogy ezeket a szavazókat sem Milanovic, sem Grabar-Kitarovic nem tudja majd a maga oldalára állítani a következő két hétben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése