Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Május 30. 15:19, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Hungarikum lett a karcagi birkapörkölt

Hungarikum lett a karcagi birkapörkölt

A Hungarikumok Gyűjteményének részévé vált a karcagi birkapörkölt, amelyet a mai napig egyedülálló, még a nomád korban kialakult módon főznek - jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter csütörtökön a Hungarikum Bizottság döntését, a testület kihelyezett karcagi ülése utáni sajtótájékoztatón.

A karcagi birkapörkölt kedveltségét mutatja, hogy a Nagykunságban elképzelhetetlen nélküle keresztelő, lakodalom, névnap vagy bármilyen közösségi összejövetel - tette hozzá. Ebben az ételben testet ölt a hagyomány és a jelen, miután az önkormányzat és a birkafőzők egyesülete példaadóan gondozza ennek a kiváló éteknek a hírnevét - fogalmazott a miniszter.
Fazekas Sándor közölte azt is, hogy a Hungarikum Bizottság csütörtöki döntése alapján a Magyar Értéktár is gyarapodott a hízott vízi szárnyas termékekkel, így például a libamájjal és a kacsamájjal.
A libamáj Magyarországot bel- és külföldön egyaránt fémjelzi, hiszen számos országba eljut, és kedvelt csemege - indokolta a döntést a miniszter.
A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvényt 2012. április 2-án fogadta el az Országgyűlés. A törvény végrehajtását szabályozó kormányrendelet a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról pedig ez év április 17-től hatályos.
A törvény célja nemzeti értékeket azonosítani és összegyűjteni, a gyűjtőmunkát a lehető legszélesebb körű kiterjesztéssel végezni, gondoskodni a regisztrált nemzeti értékek megismerhetőségéről, kiválasztani a regisztrált nemzeti értékekből a hungarikumokat. További célkitűzés megismertetni a nemzeti értékeket és a hungarikumokat minél szélesebb körben belföldön és külföldön, valamint gondoskodni a hungarikumok fennmaradásáról, védelméről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;