Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2011. Április 24. 03:56, vasárnap | Helyi

Húsvét ünnepe

Húsvét ünnepe

Húsvét nemcsak jeles egyházi ünnep, de ma már számtalan szokás is fűződik nevéhez. Ismerjük meg Húsvét eredetét és a húsvéti szokásokat.

A húsvéti ünnepek idején számtalan népszokásnak lehetünk részesei. Az ünnepet negyven napos böjt előzi meg, melynek során tilos a húsfogyasztás, kizárólag zöldségek, gyümölcsök, halak és más húsmentes ételek fogyaszthatók. Az 1700-as években nagypénteken kereszthordozó menetet is tartottak, melynek során a hívek ostorozták magukat, a század közepére azonban betiltották ezt a szokést. Bár Magyarországon már nem jellemző ez a szokás, külföldön még mindig láthatunk példát erre.

Nagyszombati körmenet

Régebben még vasárnap hajnalban, ma már inkább szombat reggel vagy délután tartják a körmenetet. Korábban Jézus szobrát a falu legfontosabb embere vihette a körmeneten, mára ez a szokás kihalt.

Miért változik húsvét dátuma?

Az ünnep minden évben más-más időpontra esik, ún. mozgó ünnep. Korábban többféle módszer is létezett a húsvét időpntjának kiszámítására, a niceai zsinat óta azonban egyetlen,egységes módszerrel kerül kiszámításra: a tavaszi napéjegyenlőséget követő első telihold utáni vasárnap lesz húsvét vasárnapja.

Húsvéti hagyományok

A lányok húsvát vasárnapján festették meg a tojásokat, melyet másnap a locsolók kaptak. A tojásokat először megtisztították, majd csalánnal, diólevéllel vagy meggy levével színezték.

Ma már kihalóban lévő szokás a szódásüveggel vagy vödörrel történő locsolás, korábban azonban - kölni hiányában - így locsolták a fiatal lányokat. Ez a szokás a termékenység is kötődik, a tojás az új életet szimbolizálta.

Több helyen szokás volt a komatál küldése. Ha valaki ilyen tálat kapott, biztosan tudhatta, hogy az ajándékozóval örökké barátok lesznek. A tál tartalma változó volt, de általában tojást, kalácsot és italt tartalmazott. A megajándékozott is viszonozta a kedvességet, ő is küldött egy tálat.

Húsvéti ételek

Húsvát hagyományos étele a már jól ismert sonka és tojás mellett a kalács és a bárány. A bárány a zsidóság Egyiptomból menekülésének emléke, a tojás pedig az újjászületés, a termékenység szimbóluma. Hazánkban a főtt sonka, főtt tojás és burgonya a leggyakoribb húsváti étel, de sokan kitesznek az asztalra báránypörköltet is.

Ünnepi szimbólumok - csibe és nyúl

A csibe érthetően a születés, feltámadás szimbóluma, hiszen régen nagy esemény volt, ha egy csibe kibújt a tojásból. De miért is a nyúl hozza az ajándékot? Németországban húsvét idején gyöngytyúkot (Haselhuhn) ajándékoztak, azonban a nevét sokszor rövidítették és csak Hasl-ként emlegették. Egy félreértés nyomán nyulat kezdtek ajándékozni egymásnak.(németül Hase). Nem sokkal később már hazánkban is a nyúl 'tojta' a húsvéti tojást.

Ezúton kívánunk minden kedves Olvasónknak Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánni!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.