Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2012. Április 05. 12:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Nyugathír

Húsvéti ellenőrzést tartanak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal revizorai

Húsvéti ellenőrzést tartanak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal revizorai

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóellenőrei a húsvéti ünnepekhez, tavaszi rendezvényekhez kapcsolódóan fokozott ellenőrzéseket tartanak a nyugat-dunántúli régióban, így Győr-Moson-Sopron megyében is.

A múlt héttől megkezdődtek az immár hagyományosnak nevezhető tavaszi ellenőrzések a nyugat-dunántúli régióban is, amely a húsvéti akciókkal indul, s melynek során a NAV adóellenőrei vizsgálják a nyugta-, számlaadási kötelezettség betartását, az alkalmazottak foglalkoztatásának szabályszerűségét, az áruk eredetét.

Az ellenőrzések fő célja a prevenció, a visszaélések visszaszorítása, a tisztességtelen adózók kiszűrése, az adózói kör bővítése.

Az előző évhez hasonlóan a kiemelt célterületek a húsvéti ünnepeket megelőzően megnövekedett forgalmat lebonyolító kereskedelmi és szolgáltató egységek, vásárok és piacok, a tavaszi, húsvéti szezonális termékeket (pl. tojás, füstölt húskészítmények) ideiglenesen létrehozott árusító helyek, a virág, élelmiszer- és italáru forgalmazók, húsvéti, tavaszi rendezvények, kiállítások.

Az integráció előnyeit kihasználva megyei adórevizor és pénzügyőr párosok együttesen megjelenve is végeznek közös ellenőrzéseket, de együttműködik a NAV más társhatóságokkal is (pl. megyei kormányhivatalok Fogyasztóvédelmi Felügyelőségével, Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságával)

A társhatóságokkal közösen végzett ellenőrzések szervezésénél fokozottan ügyelünk arra, hogy a párhuzamosan folyó ellenőrzések csak a szükséges mértékig terheljék az adózókat munkájuk végzése során. Ennek érdekében a közös munkát mind időben, mind térben folyamatosan koordinálják az ellenőrzést végző munkatársaink.

Alkalmazkodva a kereskedelmi és vendéglátóegységek nyitvatartási idejéhez nemcsak munkaidőben, hanem a kora reggeli, késő délutáni, esti, éjszakai órákban, hétvégéken is számíthatnak adóellenőreink megjelenésére.

A korábbi évek tapasztalatai alapján általános tendencia egyébként, hogy a nagyobb ünnepekhez kapcsolódóan végzett akció jellegű, illetve a munkaidőn túli ellenőrzések, jelentősebb számban tárnak fel hiányosságokat, és a szezonális termékeket árusítók körében lényegesen rosszabb a jogkövető magatartás az átlagosnál.

Jellemzően legmagasabb a megállapítási arány a nyugta-, és számlaadási kötelezettségek ellenőrzése során. Az előző évi tavaszi akció keretében végzett ellenőrzéseknek közel 20%-a tárt fel hiányosságot, azaz minden 5. adózó nem adott nyugtát, de a foglalkoztatás területén is több szabálytalanságot tártak fel a revizorok.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 06:00, kedd | Helyi

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .