Városlista
2019. június 17, hétfő - Laura

Hírek

2019. Április 11. 09:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Idén a Mosonmagyaróvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság képviselheti megyénket az országos versenyen

Idén a Mosonmagyaróvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság képviselheti megyénket az országos versenyen

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága ez évben tizenkettedik alkalommal hirdette meg az országos tűzoltó szakmai vetélkedő sorozatot.

A felmenő rendszerű verseny megyei fordulóját a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság április 10-én Mosonmagyaróváron tartotta meg.

A vetélkedőn nagy hangsúlyt kaptak az elméleti tudás mellett a gyakorlati feladatok. A megyei megmérettetés kiemelt célja az országos döntőn való indulási jog megszerzése volt.

A versenyen életszerű feladatokat kellett megoldani, káreseményeket felszámolni a szakfelszerelések, illetve a technika kihasználásával. A feladatsor végrehajtása során az alapvető szakmai előírások, szabályok betartása mellett a végrehajtási idő is nagyon fontos volt. A sikeres végrehajtáshoz elengedhetetlen volt a megfelelő fizikai erőnlét, az alternatívák felismerése, kihasználása. Az előírások figyelmen kívül hagyása büntetőpontokkal járt. A gyakorlati rész magába foglalta a gépkocsivezetők egyéni értékelésébe is beleszámító vezetéstechnikai feladatsort. A megyei versenyen a megyei igazgatóság illetékességi területén működő hivatásos tűzoltó-parancsnokságok csapatai vettek részt.

A versenyfeladatok a következők voltak:

Szakmai elméleti feladatlapok kitöltése az irányítói, a beosztotti és a gépjárművezetői állomány részére.

Gépjárműfecskendő részére kialakított rutinpályán különböző vezetéstechnikai feladatok végrehajtása, ahol előre haladva, majd tolatva is kellett szlalomozni és milliméteres pontossággal leparkolni.

Tűzoltási feladat, amely egy összetett feladat volt. Egy többszintes oktatási intézmény pincéjében keletkezett tűz, a karbantartó megpróbálta eloltani, de a nagy füst miatt rosszul lett és az épületben rekedt. A tűzzel érintett helyiségben veszélyes anyagot is tároltak.

Műszaki mentési feladat: Egy személyautó a 86-os főúton terelőelemeknek hajtott és közéjük szorult. A kocsi ajtajait nem lehetett kinyitni, az autóba szorult ember megsérült.

A tűzoltóknak mind a tűzoltási, mind a műszaki mentési helyszínen a sérülteket kellett kimenteniük, de feladataik során több akadályba ütköztek. A tűz eloltása mellett például a veszélyes anyagot is be kellett azonosítaniuk, a létszámot kellett ellenőrizni. A műszaki mentésnél pedig már az elemek közé szorult autó megközelítése sem volt egyszerű feladat,

mind a négy csapat szinte azonos eszközökkel, de mégis más módon oldotta meg a feladatot - sikeresen.

Csapatverseny kategóriában az alábbi eredmények születtek:

1. helyezés Mosonmagyaróvár Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság (immár a negyedik alkalommal)

2. helyezés Győr Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

3. helyezés Kapuvár Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

4. helyezés Sopron Hivatásos Tűzoltó-parancsokság

Irányító kategóriában Kobl Károly tűzoltó százados a Mosonmagyaróvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságról, beosztott tűzoltó kategóriában Ujházi Roland tűzoltó törzsőrmester a Mosonmagyaróvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságról, míg gépjárművezetői kategóriában Szabó Róbert tűzoltó főtörzsőrmester, szintén mosonmagyaróvári tűzoltó szerezte meg az első helyet.

Az összesített csapatversenyt tehát idén is a Mosonmagyaróvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata nyerte meg, így ismét ők képviselhetik megyénket az országos versenyen majd augusztus végén. Bízunk benne, hogy a csapat az országos döntőn is szép eredményt ér el!

Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 14. 22:53, péntek | Helyi

Az 5. Nemzetközi Jóga Nap ünneplése Magyarországon

Az Indiai Nagykövetség 2019. június 22-23-án ünnepli a Jóga 5. Nemzetközi Világnapját Magyarországon. Ez alkalomból egy különleges eseménysorozat bemutatására kerül sor Mosonmagyaróváron.

2019. Június 13. 20:20, csütörtök | Helyi

A Nolato az éttermi hulladékokat is helyben komposztálja

A Nolato Magyarország Kft. környezettudatos vállalatként 2018 őszétől a mosonmagyaróvári vállalkozások közül elsőként alkalmazza a Compastor technológiát a cég telephelyén keletkező szerves hulladékok komposztálására.

2019. Június 12. 14:43, szerda | Helyi

Közkutak és Párakapuk Mosonmagyaróváron a hőség ellen

Június 12-én, szerdán életbe lépett az országos tisztifőorvos által elrendelt hőségriasztás. A legmagasabb szintű, harmadfokú intézkedés ma 0 órától vasárnap éjfélig lesz érvényben.

2019. Június 11. 14:46, kedd | Helyi

Nyári Napközis Tábor várja a gyerekeket Mosonmagyaróváron

Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata és a Család- és Gyermekjóléti Központ Nyári Napközis Tábora