Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2011. Május 22. 14:45, vasárnap | Belföld

Idén hatszorosára nőtt az erdőirtás mértéke az Amazonas mentén

Idén hatszorosára nőtt az erdőirtás mértéke az Amazonas mentén

A szakemberek műholdas képek segítségével hasonlították össze azoknak az Amazonas-menti területeknek a nagyságát, ahol fakitermelés folyik.

Az idei adatok megdöbbentőek: a tavaly márciusban és áprilisban mért 103 négyzetkilométerhez képest ugyanis idén hatszorosára (593 négyzetkilométer) nőtt az erdőirtás mértéke ugyanebben a két hónapban.

A legnagyobb pusztítást a brazíliai Gatto Rosso államban végezték, ahol szójatermesztés folyik, és folyamatosan szükség van az újabb, megművelhető területekre. A hír nem sokkal azelőtt látott napvilágot, hogy az országban egy új, az erdők védelmét szolgáló törvényről szavaztak volna az illetékesek - írja a BBC.

A brazil környezetvédelmi miniszter, Izabella Teixeira elmondta, hogy a számok kifejezetten riasztóak, és tervezik egy válság kabinet felállítását, amely részletesebben is foglalkozna a problémával.

A tavalyi adatok megnyugtatóak voltak, ezért is lepte meg a kormányt a legfrissebb felmérés. 2010 decemberében ugyanis az adatok alapján 22 éve a legkisebb mértékű volt az erdőirtás.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV