Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Augusztus 11. 18:40, szombat | Külföld

Illegális bevándorlás - A spanyol és a német kormány fokozott együttműködést szorgalmaz Afrikával

Illegális bevándorlás - A spanyol és a német kormány fokozott együttműködést szorgalmaz Afrikával

Fokozott együttműködést szorgalmaz az afrikai országokkal a migrációs áramlás ellenőrzése érdekében Pedro Sánchez spanyol kormányfő és Angela Merkel német kancellár.

"Nem csupán Afrikáról kell beszélnünk, hanem Afrikával kell beszélnünk" - fogalmazott Angela Merkel, aki kétnapos látogatásra érkezett a dél-európai országba.
Pedro Sánchez kifejtette: minél nagyobb a szakadék Európa és Afrika között a gazdasági, társadalmi fejlődés, valamint az emberi jogok védelmét, és a politikai stabilitást tekintve, "annál nagyobb lesz a Földközi-tengeren zajló dráma".
Ezért az unió egyik fő feladata kell hogy legyen ennek a szakadéknak a csökkentése - tette hozzá.
A politikusok elsősorban a "határnak" számító Marokkóval és Tunéziával való párbeszédet és összefogást hangsúlyozták.
A spanyol miniszterelnök kitért rá: az Európai Bizottsággal tárgyalnak pénzügyi források felszabadításáról Marokkó számára, hogy az észak-afrikai ország határvédelme hatékonyabb legyen, és a csónakok az illegális bevándorlókkal ne indulhassanak útnak a tengeren.
"Hisszük, hogy csak együtt lehetünk erősek és győzhetjük le a kihívásokat" - jelentette ki a német kancellár.
Angela Merkel kiállt egy "igazságos" elosztási rendszer kialakítása mellett az EU-ba érkező menedékkérők számára, hangsúlyozva, hogy az nem csupán néhány ország feladata, hanem mindenkié.
Hozzátette: ennek új formáját egyelőre még nem találták meg.
A politikus azt is mondta, hogy véleménye szerint a jelenlegi dublini rendszer "nem működik".
Kérdésre válaszolva kijelentette: harcolni kell a "rasszista tendenciák" ellen, amelyek minden uniós tagállamban észrevehetők.
A spanyol szocialista és a német keresztény konzervatív vezető találkozójának első napján lépett életbe az a megállapodás, amely alapján a Spanyolországban regisztrált, majd a német határon feltartóztatott menedékkérőket visszaküldik a dél-európai országba.
Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) legutóbbi adatai szerint Spanyolországban július végéig 23 500 menedékkérőt regisztráltak, így most a délnyugat-európai ország az Észak-Afrika felől az Európai Unióba irányuló migráció legfőbb célországa.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt