Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2013. Szeptember 20. 00:00, péntek | Helyi

Ismét Európai Mobilitási Hét Mosonmagyaróváron

Ismét Európai Mobilitási Hét Mosonmagyaróváron

Mosonmagyaróvár - Ismét „Európai Mobilitási Hét” programok városunkban

Mosonmagyaróvár több éve csatlakozott az „Európai Mobilitási Hét”(szeptember 16-22.) rendezvény sorozathoz. Az idei, 2013-as év központi gondolata, jelmondata: „Tiszta levegő-Mozdulj érte!” A programok ezen szlogennel összhangban kerülnek megrendezésre, a lakosok jó irányba mozdítását már megkezdtük a májusi sport-és egészségnapon, ahol az első „Gurul a város” rendezvény volt és ez folytatódott a nyáron is, majd a mobilitási héten lesz az utolsó alkalom. A rendezvény célja Európa szerte felhívni a lakosok figyelmét a mobilitás és az egészség kapcsolatára, a motorizált közlekedés és a testmozgás hiányának kedvezőtlen hatásaira. A programhoz kapcsolódva az év folyamán sor került olyan tartós kimenetelű önkormányzati intézkedések végrehajtására is, melyek a fenntartható közlekedés javítását szolgálják.pl. új gyalogjárda építés, gyalogjárda javítások, gyalogátkelőhely létesítés, utak pormentesítése, kerékpárút építés, forgalom-és sebesség korlátozás.

Városunkban május óta működik légszennyezettség mérő konténer, mely napi adatokat szolgáltat a levegő minőségéről. Így a kén-dioxid, nitrogén-dioxid, szén-monoxid, ózon és por(többféle méretű részecskére nézve) mennyiségi értékei alapján a mérőrendszer értékeli városunk levegő minőségét. A forró nyári napokban leginkább az ózonkoncentráció haladta meg a határértéket, mely a gépjármű közlekedéssel áll összefüggésben, hisz ez okozza a legnagyobb levegőszennyezést, ezért fel kell hívni a figyelmet más közlekedési módokra, az alternatív mobilitásra, mint pl. a kerékpározás, gyaloglás, tömegközlekedési eszközök igénybe vétele. A környezetbarát közlekedési módokkal, „autómentesebb” közlekedéssel hozzájárulunk a tisztább levegőhöz, mely az emberek egészségére komoly hatással van. Csökkentsük a szén-dioxid kibocsátást! A mozgás az egészséges életmód fontos része. Az alternatív közlekedési módok igénybe vétele, a környezetszennyezés csökkenése javítja a városi emberek életminőségét. Tény, hogy bármilyen eredményt elérni csak gondolkodásunk, cselekedeteink változtatásával lehet, fel kell hagyni eddigi rossz szokásainkkal, mely mindannyiunk közös érdeke.

A Mosonmagyaróvári Környezetvédő Egyesület, a Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány és a Rendőrség segíti a Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési és Fenntartási osztálya, mint szervező munkáját. Érdeklődés esetén a koordinátor, Németh Andrea elérhetősége: e-mailben nemeth.andrea@mosonmagyarovar.hu vagy a 96/577-822 telefonszámon.

Tervezett programok:

- Szeptember 17. kedd reggel: „Bringázz a hivatalba!” akció – a Mosonmagyaróvári Polgármesteri Hivatal és a Mosonmagyaróvári Járási Hivatal dolgozói részére. Akik aznap otthon hagyják autójukat, kerékpárral vagy gyalog ill. tömegközlekedési eszközön érkeznek dolgozni, „bringás reggelivel” látják vendégül a szervezők. Akik egész éven át kerékpárral vagy gyalog járnak dolgozni, külön ajándékot is kapnak (szervező: P. H. Városfejlesztési –és Fenntartási Osztály).

- Szeptember 20. péntek 8 órától:„Európai Autómentes Nap” rendezvény a Mosonmagyaróvári Környezetvédő Egyesület szervezésében.

Helyszín: Haller János Iskola Szent István király úti épület: kerékpáros-görkoris-rolleros ügyességi verseny, közlekedési vetélkedő, aszfaltrajzverseny, futóverseny, kerékpáros szépségverseny /Cicózd a bicód!/, kérdőíves felmérés a lakosság közlekedési szokásairól, gyalogtúra.

- Szeptember 20. péntek 17 óra, TESCO parkoló: Utolsó „Gurul a város” akció. Mindenki hozza magával a gyűjtött „gurulójegyeket”!
A kerekezés után a résztvevőket értékes ajándékokkal jutalmazzuk.

- Szeptember 22. vasárnap: Az „Európai Autómentes Nap” alkalmából Mosonmagyaróvár város Önkormányzata, a Mosonmagyaróvári
Környezetvédő Egyesület és a Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány felhívása a városlakókhoz:
Az autód kibír egy napot nélküled!

Felkérjük a lakosságot, hogy a mobilitási héten, de legalább szeptember 22-én, az Európai Autómentes Napon változtasson közlekedési szokásain.
Helyezze előtérbe a környezetet nem terhelő kerékpározást és gyaloglást, hagyja otthon autóját. Hosszabb távon helyette a gazdaságosabb tömegközlekedést vegyék igénybe. Ha minél többször és többen teszik ezt, hozzájárulhatnak településünk élhetőbbé tételéhez, a környezeti ártalmak csökkentéséhez, lakóhelyünk megóvásához. Csökkentsük a szén-dioxid kibocsátást!

- Ráadás program a tiszta környezetért, ivóvízért: Szeptember 27. 14.30 óra: Folyónap a Mosonmagyaróvári Környezetvédő Egyesület
szervezésében. Gyülekező: Flesch K. Kulturális központ parkolóban gyalogosan, csónakkal az Itatónál. Folyópartok megtisztítása,
szemétszedés. Utána vendéglátás a Biczó vendéglőnél.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.