Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Január 09. 20:00, szombat | Helyi
Forrás: Hansági Múzeum

Január 14- től ismét Múzeumi esték

Január 14- től ismét Múzeumi esték

Változó Perzsia - Régész szemmel Iránban

A Múzeumi Esték ismeretterjesztő előadássorozat ez évi nyitó előadása a távoli Perzsiába invitálja az érdeklődőket.

A gazdag Dareiosz király, a Xerxész félelmetes serege ellen küzdő spártaiak története, és Perszepolisz titokzatos kincsei mind ismerősen csenghetnek iskolai tankönyvekből vagy a hollywoodi filmekből. Manapság azonban a vallás, az atomprogram és az ország ellen bevezetett szankciók határozzák meg az Iránról kialakuló képet.

Már a gép landolása közben érzi az utazó, hogy a Teheránba való megérkezéssel egy teljesen más világba csöppen. A hölgyek az utolsó pillanatig halogatják az itt is kötelező kendő felkötését, míg az urak egy utolsót kortyolnak az amúgy tiltott, de a repülőn még kapható alkoholos italukból. A 14 millió lakosú, zsúfolt főváros több ezer éves múltra tekint vissza, bár kevéssé hasonlít a bennünk Perzsiáról kialakult képre. Az ország kettősége azonban már itt jól nyomon követhető. A nyugatos gondolkodású, angolul tudó fiatalok mellett, a maguk hagyományaiba zárkózó, idegen nyelveket nem beszélő, mélyen vallásos, főként idős emberekkel találkozhatunk. Az iszlám vallás szervesen meghatározza a mindennapokat, és Khomeini ajatollah mindenhol megjelenő vigyázó tekintete mellett azonban ugyanúgy találkozhatunk az ősi perzsa zoroaszter vallás emlékeitől kezdődően örmény templomokkal és ősi keresztény kéziratokkal, vagy akár éppen zsidó emlékekkel is.

Az emberek vendégszeretete az idők folyamán semmit sem változott, sőt, a helyiek boldogok és megtisztelve érzik magukat, ha külföldi vendéget fogadhatnak. A kaotikus, modern, nyüzsgő nagyvárosok jól megférnek a gyönyörű perzsakertek, a csendes mecsetek és a kicsiny sivatagi agyagfalvak alkotta kontraszt mellett.

Ha az ember Teherántól Kashanon át Iszfahánig, Yazdtól iráni Kurdisztánon át a Kaszpi-tengerig beutazza az országot, akkor óhatatlanul is megért valamit a nagypolitikai összefüggésekből, és nyilvánvalóvá válik, hogy a korábban berögzült kliséktől hamar megszabadulhatunk. Ez mind Irán. Egy változó ország, egy változó világban.

Czuppon Tamás régész-muzeológus előadása
2016. január 14. 17.30 órakor
a Cselley-házban (Mosonmagyaróvár, Fő u. 19.)

A belépés díjtalan - Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.