Városlista
2022. május 28, szombat - Emil, Csanád

Hírek

2022. Január 21. 09:17, péntek | Helyi
Forrás: Ingatlannet

Jó eséllyel drágulni fognak az ingatlanok Mosonmagyaróváron

Jó eséllyel drágulni fognak az ingatlanok Mosonmagyaróváron

Pontosan nem lehet megjósolni, hogy milyen ingatlanárakat hoz a jövő, de a korábbi tapasztalatokra támaszkodva és az ingatlanpiaci ciklikusságát alapul véve azért kirajzolódhatnak előttünk irányok.

Az Ingatlannet szakértői ezen logikát követve készített lapunknak egy évnyitó ingatlanpiaci elemzést Mosonmagyaróvárról.

Ez történt korábban hazánkban:

A hazai ingatlanpiac virágzása még a koronavírus előtt befejeződött, pedig ezt a fordulópontot sokan a járványidőszakhoz kötik. A hiedelmek ellenére azonban az ingatlanok áraira, keresletére és kínálatára nemcsak a koronavírus hullámai gyakoroltak hatást, hanem a különböző kormányzati intézkedések (otthonteremtési és felújítási támogatás, 5 százalékos áfa, illetékmentesség) is. Mindezek mellett pedig nem hanyagolhatjuk el az építőipari anyagok drágulását, mely már lassan egy éve jelen van.

A mosonmagyaróvári ingatlanárak az elmúlt egy éveben

Mosonmagyaróváron mindhárom fő lakóingatlan-típus (családi házak, téglalakások, panellakások) átlagára emelkedett 2021-ben. A családi házak viszonylag nagy ütemben drágultak, míg a lakások ára óvatosabban haladt előre.

A mosoni házak átlagárát az eladók fokozatosan, hónapról-hónapra emelték. Áresést nemigen tapasztalhattak a vásárlók. A dráguló szakasz tehát mondhatni egész évben kitartott. Éves összesítésben a Mosonmagyaróváron eladásra kínált családi házak átlagos négyzetméter ára 15 százalékot drágult, 420 ezer forintos négyzetméterenkénti árról 485 ezer forintra. Így például egy 100 m2 alapterületű családi ház átlagosan 6,5 millió forinttal került többe az év végén az év elejéhez képest.

A mosonmagyaróvári lakáspiacon szinte ugyanez volt a helyzet. Akár a téglalakások, akár a panellakások átlagárának éves változását nézzük, mindkét esetben fokozatosan emelkedő árakról beszélhetünk. Összességében a téglaépítésű lakások átlagosan 8 százalékkal négyzetméterenként 520 ezer forintra, a panelek pedig átlagosan 10 százalékkal, 430 ezer forintos négyzetméterenkénti árra drágultak. Ha egy 50 m2 alapterületű téglalakást veszünk, akkor 2 millió forintos áremeléssel lehetett találkozni, egy ugyanekkora méretű panellakás esetében pedig szintén 2 millió forint volt az év eleji és végi átlagár közötti differencia.

A mosonmagyaróvári ingatlanárak jövőbeli helyzete

Az országos trendeket a GKI és a Masterplast által végzett felmérés vázolja: ezek szerint Budapest és vidék ingatlanárai a jövőben egyre jobban szétválhatnak. A főváros használtlakás-piacán nagyobb, 4-5 százalékos áremelkedés várható, a vidéken pedig kisebb, 2-3 százalékos áremelkedést jósolnak. Az új építésű lakások piacán már nem tettek megkülönböztetést a kettő között; a felmérés szerint országosan drágulással kell számolnunk, melynek mértéke 7-8 százalék körüli.

A hazai prognózisokból kiindulva Mosonmagyaróvár ingatlanpiaci árai is drágulás vár – függetlenül attól, hogy családi házról vagy valamely lakástípusról van szó. Az emelkedésnek csak a járvány megfékezésére hozott korlátozások vagy egy váratlan esemény szabhat gátat.

Nemcsak az ingatlanárak az alapanyagárak is emelkednek!

Az építőipari anyagárak már tavaly február óta dráguló tendenciát mutattak – márpedig ez nemcsak a vállalkozókat, hanem a vásárlókat is sújtja – ráadásul e téren további 20 százalékos emelkedés várható 2022 elején. Ennek fő okozója, hogy többszörösére növekedett a gyártók energiaköltsége.

Már azt is tudni lehet, hogy az alapanyagok közül, melyeknek fog legjobban megemelkedni az ára: a tégla, a gipszkarton és az üveggyapot ára is megugorhat idén, de sokak szerint az ablakgyártók is nagyot emelnek majd az áraikon. Természetesen ez az áremelkedés hatással lesz az ingatlanpiacra is – az újonnan épülő és felújítás alatt álló ingatlanok is sokkalta drágábbak lehetnek.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 24. 08:45, kedd | Helyi

Továbbra is Motherson-Mosonmagyaróvár néven

A 2022/2023-as szezonban is Motherson-Mosonmagyaróvár néven szerepel majd a Mosonmagyaróvári Kézilabda Club élvonalbeli felnőtt csapata.

2022. Május 20. 09:40, péntek | Helyi

Meghalt Vangelis

Meghalt kedden késő este Vangelis Oscar-díjas görög zeneszerző, többek között a Tűzszekerek és a Szárnyas fejvadász című filmek zenéjének komponistája.

2022. Május 19. 19:06, csütörtök | Helyi

Hárman meghaltak egy balesetben Kecskemétnél

Hárman meghaltak, ketten pedig súlyosan megsérültek abban a balesetben, amelyben két autó frontálisan összeütközött csütörtök délelőtt Kecskemétnél

2022. Május 19. 09:34, csütörtök | Helyi

Műveletirányítók és híradó ügyeletesek versenyeztek

Nyolcadik alkalommal rendezte meg a főügyeleti osztály a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon a híradó ügyeletesek és műveletirányítók szakmai versenyének megyei döntőjét május 18-án.