Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Augusztus 12. 00:00, szombat | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Jó tanácsok fesztiválozóknak, szabadtéri rendezvényen szórakozóknak

Jó tanácsok fesztiválozóknak, szabadtéri rendezvényen szórakozóknak

A nyár a különböző szabadtéri rendezvények, fesztiválok időszaka, szinte minden hétvégén válogathatunk a különböző zenei, vagy szórakoztató programok közül, amelyeket gyakran több ezren is látogatnak.

A katasztrófavédelem nemcsak rendszeresen ellenőrzi a rendezvények biztonságát, hanem a szervezőket jó tanácsokkal, szabályzók ismertetésével segíti a biztonsági intézkedések megtervezésében.

A rendezvény szervezői megfelelő létszámú és felkészített biztonsági személyzetet foglalkoztatnak fesztiválok esetében. Itt is vannak betartandó tűzvédelmi előírások, amelyeket be kell tartani és biztonsági dokumentációt kell készíteni. Veszély esetén a személyzet által adott utasítások szerint kell eljárni, vagyis nagy a felelősségük abban, hogy senkit ne érjen baleset. E feltételek meglétét minden ellenőrzéskor vizsgálja a hatóság.

A legfontosabb biztonsági követelmény a szabadtéri rendezvények esetében, hogy a rendezvényen tartózkodók veszély esetén a lehető leggyorsabban el tudják hagyni a helyszínt. Ehhez jól kivilágított, sötétben is látható táblákon jelzett menekülő útvonalakra van szükség. Például a húszezer négyzetméternél nagyobb területen, vagy tízezernél több látogatót fogadó rendezvényeken kétméteres, jól látható helyeken felállított kivetítőkön kell bemutatni, hogy mi a teendő veszély esetén.

A katasztrófavédelem, a meteorológiai szolgálat és a rendezvények szervezői minden nagyobb szabadtéri rendezvény ideje alatt állandó kapcsolatban vannak. Amennyiben a várható időjárás azt indokolttá teszi, az emberek biztonsága érdekében akár már a vihar előtt leállítható a rendezvény.

Ha a programok megkezdése után fordul kedvezőtlenre az időjárás, tűz ütne ki, vagy bármilyen baleset történne, akkor minden esetben meg kell fogadni a hatóságok tanácsait!

  • Baj esetén a menekülő útvonalakat követve hagyja el a helyszínt. Ne próbáljon a helyszínről kiáramló tömeggel szembe haladni, ha szükséges, a tömeg szélén morzsolódjon le, vagy váljon ki belőle.
  • Mobiltelefonja mindig legyen feltöltött állapotban és lehetőség szerint töltsön le zseblámpafunkciót nyújtó alkalmazást.
  • Mindig kövesse a hatóságok és a biztonsági személyzet utasításait!
  • A tömegben nyitott és csukott állapotban egyaránt balesetveszélyes lehet egy esernyő. Az eső ellen egy esőkabát is elegendő védelmet jelent.
  • A sátor sok esetben megfelelő menedék lehet, azonban figyelni kell arra, hogy ne olyan helyen legyen, ahol faágak eshetnek rá, vagy fák dőlhetnek ki. A sátor felállítási helyének megválasztásakor ügyeljen arra is, hogy ne legyenek a közelben rögzítetlen vagy instabil tárgyak.
  • Semmi esetre se meneküljön fa alá! Nemcsak a villámcsapástól kell tartani, hanem attól is, hogy a szélben nagyobb ágak törhetnek le.
  • Ne meneküljön a színpad közelébe. A színpadokon ugyan van villámhárító, de erős szél estén balesetveszélyes lehet a felépített technika.
  • Ne meneküljön szűk utcába, vagy sikátorba, hiszen minél több ember zsúfolódik össze kis helyen, annál nagyobb a baleset kockázata.
  • Egy rendezvény váratlan kiürítése alatt a helyszín biztonságos elhagyására koncentráljon, ne a közösségi oldalainak színesítésére. Az élményeinek, tapasztalatainak megosztására ezután is ráér.
  • Ne akadályozza a tűzoltók, a mentők és a rendőrök szabad mozgását!

    (Fotó: sziget.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.