Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Június 15. 09:46, péntek | Helyi
Forrás: Hasznos Hírek

Június 16-án életbe lép a nyári MÁV menetrend

Június 16-án életbe lép a nyári MÁV menetrend

Szombattól nyári menetrend szerint közlekednek a vonatok, ennek a leginkább a balatoni vasútvonalakon lesz jelentősége.

Ismét elindulnak a fiatalok által közkedvelt, éjszakai „bagolyvonatok", légkondicionált, InterCity minőségű kocsikat továbbítanak egyes déli parton közlekedő járatok, valamint kerékpárszállító kocsikat is igénybe lehet venni a vonatok meghatározó részén mind az északi, mind a déli parton. Több balatoni rendezvényhez kapcsolódva kedvezményeket ad a vasúttársaság, így érdemes vonattal utazni – többek között – a Balaton-átúszásra is. Június 16-tól az áprilisi menetrendi változások kiigazítása is megtörténik több vasútvonalon többletvonatok közlekedtetésével, illetve egyes vonatok viszonylatának meghosszabbításával. A vasúttársaság arra kéri az utasait, hogy utazásuk előtt tájékozódjanak a menetrendről a MÁV-START honlapján, vagy a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálaton.

Menetrendi változások

2012. június 16.és augusztus 26. között nyári menetrend lép életbe, a megnövekvő balatoni utazási igények megfelelő kiszolgálása érdekében. Szombattól a Budapest és a Balaton északi és déli partja között – a gyorsvonatok mellett – naponta több közvetlen sebesvonat is közlekedik, amelyek a tópartonminden megállóhelyen megállnak, ezáltal közvetlen eljutást biztosítanak valamennyi üdülőterületre. A Balatonhoz mind a déli, mind az északkeleti mind pedig a nyugati országrészből az átszállás nélküli eljutást biztosítva közvetlen vonatok közlekednek többek között Sopronból, Szombathelyről, Miskolcról, Sátoraljaújhelyről, Záhonyból, Nyíregyházáról, Debrecenből, Szolnokról, Pécsről és Szegedről is. Az előző évekhez hasonlóan a „bagolyvonatok" hétvégenként ismételten elindulnak: egy pár vonat Budapest Déli pályaudvar és Keszthely, míg további egy pár Budapest Déli pályaudvar ésFonyód között. Újra lesz Siófok Expressz a város önkormányzata és a MÁV-START között létrejött megállapodás alapján a nyári menetrend ideje alatt. A klimatizált, korszerű motorvonatok az utasok igényeihez igazodva Budapestről szombaton és vasárnap, visszafelé pedig vasárnaponként vehetők igénybe.

Június 16-tól néhány, az 1. pótlékban bevezetett módosítás korrekciója is megtörténik, többlet vonatok közlekedtetésével, illetve egyes vonatok viszonylatának meghosszabbításával. Az utasokat kérjük, tájékozódjanak az indulás előtt az aktuális változásokról.

A menetrendi változások az alábbi vasútvonalakat és vonalszakaszokat érintik:

1. számú vonal Budapest–Hegyeshalom

17. számú vonal Zalaszentiván–Nagykanizsa

20. számú vonal Budapest–Porpác

26. számú vonal Balatonszentgyörgy–Tapolca–Ukk

30a. számú vonal Budapest–Székesfehérvár

35. vonal Siófok–Kaposvár

36. számú vonal Kaposvár–Fonyód

46. számú vonal Sárbogárd–Bátaszék–Baja

75. számú vonal Vác–Balassagyarmat

78. számú vonal Aszód–Balassagyarmat–Ipolytarnóc

80a. számú vonal Budapest–Hatvan

89. számú vonal Nyékládháza–Tiszapalkonya–Erőmű

100. számú vonal Budapest–Nyíregyháza–Záhony

113. számú vonal Nyíregyháza–Mátészalka–Zajta–Szatmárnémeti

120. számú vonal Budapest–Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza–Arad

121. számú vonal Mezőhegyes–Újszeged

130. számú vonal Szolnok–Szentes–Hódmezővásárhely

Komfortos utazás, biztonságos kerékpárszállítás

A nyári időszakban a Balaton déli partján a kétóránkénti gyorsvonatok egy-egy InterCity minőségű, légkondicionált kocsival közlekednek, amelyek kedvezményes, 380 forintos, ülőhelyet is biztosító pót- és helyjeggyel vehetők igénybe. Az északi parton szintén kétóránként járnak szombattól a gyorsvonatok, továbbá megjelennek az utasok által közkedvelt, klimatizált motorvonatok is.

A tapasztalatok alapján a nyári időszakban közkedvelt kerékpáros célpont a Balaton, így a megnövekvő bicikliszállítási igényeket kiszolgálvaa tó mellett nagyobb befogadóképességű kerékpárszállító kocsikis közlekednek. A Balatonhoz kedvezményes kerékpáros túrajegyeket is kínál a vasúttársaság. Ennek előnye, hogy az ország bármely területéről elindulva, a megtett távolságtól függetlenül, egységesen 400 forintért vásárolható meg, és egy napon belül korlátlan bicikliszállítási lehetőséget biztosít a tó körüli vonatokra.

Vonattal a Balaton-átúszásra és a Balaton Soundra

2012 nyarára a MÁV-START kedvezményes ajánlatokkal és vonaterősítésekkel is készül, hogy az utasok igényeinek a lehető legteljesebb mértékben megfeleljen. 50 százalékos kedvezménnyel utazhatnak aBalaton-átúszásra és az idén először a Balaton Soundra készülők is. Érdemes a zenei fesztiválra vasúton érkezni, hiszen (a nemzetközi vonatok kivételével) valamennyi vonat megáll Zamárdiban. A rendezvény helyszínén kihelyezett jegykiadással biztosítja a vasúttársaság a lehetőséget, a pénztárak előtti sorban állás elkerülésére.

Vonatozás és hajózás kedvezményesen, egy jeggyel

A MÁV-START és a Balatoni Hajózási Zrt. közös, Balaton Mix ajánlata olyan jegykombinációt kínál, amellyel kedvezményes áron lehet utazni a Balaton körüli vasútvonalakon és a tavon közlekedő, menetrend szerinti hajójáratokon. A jegy három illetve hét napos érvénytartammal kapható felnőtt, gyermek és családi változatban. A vasúttársaság a Balaton Mix jegy vásárlóinak a tóhoz utazva további 50 százalékos menettérti kedvezményt is nyújt – a jegy típusától függően – 50 km feletti távolság esetén vagy akár kilométer korlátozás nélkül.

A 2012. évi nyári menetrendi információk elérhetők a MÁV-START honlapján, a www.mav-start.hu oldalon, az ELVIRA internetes menetrendi keresőben. A felsorolt változásokat összefoglaló füzetet a menetrendkönyv tulajdonosok térítésmentesen vehetik át a benne található szelvény átadásával a vásárlás helyszínén. Bővebb tájékoztatást az utasok a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálat elérhetőségén a 06 40 49 49 49-es telefonszámon is kaphatnak.

Budapest, 2012. június 14.

MÁV-START Zrt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.