Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2011. Március 24. 16:53, csütörtök | Helyi
Forrás: Nyugathír

Kaiser-Food: májusban lakat! Nagy István: "Szó sem volt piacvásárlásról!"

Kaiser-Food: májusban lakat! Nagy István: "Szó sem volt piacvásárlásról!"

100 dolgozójától válik meg a több mint másfél évszázados múltra visszatekintő Győr-Moson-Sopron megyei húsüzem, amely májusban leállítja a termelését.

A Kaiser-Food Kft. a szárazáru-gyártást szolnoki és békéscsabai gyáregységeiben folytatja tovább. Az ügyvezető a mosonmagyaróvári üzem rossz műszaki állapotával indokolja a bezárást, miközben a cég honlapján az áll: 2004 nyarán az üzem teljes felújításon, korszerűsítésen esett át: új pácoló üzemrészt alakítottak ki, és megteremtették az ehhez szükséges épületgépészeti hátteret is. A város polgármestere szerint a jelenlegi tulajdonos csak piacot vásárolt, döntésénél pedig nem vette figyelembe az emberi tényezőket.

Az ország egyik legjelentősebb húsipari vállalkozása, a Debreceni Csoport Kft. tavaly vásárolta meg a mosonmagyaróvári és abdai üzemmel rendelkező Kaiser Food Kft.-t. A szalámigyártás története a Lajta-parti városban a 19. század közepére nyúlik vissza, ám a termelés 160 év után megszakadni látszik. A bezárás a helyiek szerint nem véletlen.

Nagy Sándor, Mosonmagyaróvár: "Felújították, szépen rendbe tették, és utána adták el, potom pénzért."

Ez az asszony 40 évig dolgozott a húsüzemben. Azt mondja, a mosonmagyaróváriak szívügyüknek tekintik a gyár sorsát.

Tóth Jolán egykori fűszerkészítő, Mosonmagyaróvár:"Ha két műszakban dolgoztunk, akkor 160 mázsát is legyártottak. 80-at délelőtt, az első műszakban, 80-at meg a másikban."

"Innentől kezdve ez a márkanév nem ugyanaz" - mondja a város polgármestere.

Nagy István szerint az új tulajdonos a bezárásnál csak az üzleti érdekeket nézte, az emberi szempontokat teljesen figyelmen kívül hagyta.

Nagy István polgármester, Mosonmagyaróvár, Fidesz-KDNP:"Amikor tavaly az új vevő jelentkezett, és megvásárolta ezt a patinás mosonmagyaróvári céget, akkor szó nem volt arról, hogy ő csak piacot vásárol, és igazából a márkanevet szeretné megszerezni. Másra nincs szüksége. Akkor a dolgozókat és a várost is arról tájékoztatták, hogy fejlesztések fognak történni."

A Húsipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke elmondta: az elmúlt 20 évben 24 jelentős üzem zárta be a kapuit, így 12 millióról 3 millióra csökkent a hazánkban feldolgozott vágósertés mennyisége. Az ágazatban dolgozó 37 ezer emberből mára alig akad 6 ezer.

Kapuvári József elnök, Húsipari Dolgozók Szakszervezete:"A tulajdonos egy kockázati tőke társaság, tudjuk, hogy ez hogy működik, ma betesz 100 dollárt, holnap ki akar venni rögtön kettőt. Ahhoz, hogy fennmaradjon a termelés, és profitábilis legyen, hozzáteszem, hogy a kolbászgyártás rentábilis szokott lenni, nyilván be kellene tenni sok pénzt, ahhoz, hogy megújítsák a technológiát, hosszabb távon kellene gondolkodni, de egy ilyen társaság nem gondolkodik hosszabb távon."

Mosonmagyaróváron a gyár vezetése szerint az elavult berendezések miatt kell leállni a termeléssel, holott a cég honlapján azt írják, hogy 2004-ben újították fel a teljes eszközparkot, és a körülmények megfelelnek az Európai Uniós előírásoknak is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.