Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Május 15. 14:52, kedd | Helyi
Forrás: Mosonmagyaróvári Civil Szövetség

Kárpát-medencei színjátszók találkozója és eredményei

Kárpát-medencei színjátszók találkozója és eredményei

A Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület 2012 május 11. és 13. között rendezte meg a XXII. Moson Megye Színjátszó Találkozót a Flesch Károly Kulturális Központban.

A rendezvény Gáspár Sándor Kossuth díjas színész közönségtalálkozójával kezdődött, aki a szép számú érdeklődő előtt szakmai pályafutásának állomásait elevenítette fel sok érdekes sztorit felidézve életéből. Ezt követően a Kispesti Kisszínház előadását tekinthették meg a színházbarátok. Molnár Ferenc Liliom című drámáját mutatták be szép sikerrel.

A színjátszó találkozó versenyprogramja szombaton délelőtt kezdődött. A város nevében dr. Nagy István polgármester, országgyűlési képviselő köszöntötte a találkozó résztvevőit. Örömét fejezte ki, hogy Mosonmagyaróvár évek óta bemutatkozási lehetőséget biztosít az amatőr színjátszóknak. Az önkiteljesítés olyan fóruma lett a rendezvény, mely örömet okoz nézőnek és színjátszónak egyaránt. Reményét fejezte ki, hogy a színjátszó rendezvény a bemutatandó produkciókkal Magyarország egyik legszínvonalasabb amatőr színjátszó eseményévé válik. A szervezők nevében Nagy Sándor elnök köszöntötte a találkozó résztvevőit, a zsűrit. A több mint két évtized alatt a színjátszó esemény a kárpát-medencei magyar anyanyelvű amatőr színészek találkozójává nőtte ki magát. Ebben az évben Magyarországon kívül Szlovákiából, Romániából, Szerbiából és Szlovéniából jelentkeztek csoportok. A találkozó a szervezők szándéka szerint az idén is sokszínű, a programba beválogatott 19 csoport reprezentálja a kárpát-medencei színjátszást. Külön köszöntötte Kiss Lászlót (Budapest), Pápai Lászlót (Sopron) és Gergye Rezsőt (Vasvár), akik évek óta szakmai tanácsaikkal segítik a színjátszó csoportokat, s döntenek az idén átadandó 11 díjról.


Ezt követően az amatőr színészeké lett a főszerep. Egymás után mutatkoztak be a gyermek-, diák- és felnőtt csoportok, akik a legkülönbözőbb műfajú színjátékokat állították színpadra. Érdekes volt az értelmi fogyatékosokból álló zsirai Alternatív Képszínház bemutatkozása, akik képekkel, mozgásokkal és zenével adtak a nézőknek teljes értékű színházi élményt. A bemutatókon a csoportok egymás produkcióját megtekintve hatalmas tapssal adtak hangot elégedettségüknek.


A két és fél napos nonstop bemutatók után, vasárnap került sor az ünnepélyes eredményhirdetésre és díjátadásra. A zsűri nevében Kiss László zsűrielnök értékelt. Elégedettségének adott hangot, ebben az évben is színvonalas produkciókat láthatott a közönség. Az esztétikai élmény azért is nagy értékkel bír, mert a csoportok jó része nagyon szerény körülmények között működik. Kiemelte a határon túli színjátszó csoportok teljesítményét, akiket nagy várakozással tekintenek meg, s idén sem okoztak csalódást. A bemutatott darabok rengeteg újszerű ötletet, határozott rendezői elképzelést tartalmaztak, nagyszerű színházi élményekkel megajándékozva a műértő közönséget. Ezt követően Faddi Horváth Pál önkormányzati képviselő, a Mosoni Bizottság elnöke köszöntötte a találkozó résztvevőit, aki támogatója is volt a rendezvénynek. Mondandójában kiemelte, hogy Mosonmagyaróvár városának külön öröm, hogy a Moson Megyei Színjátszó Találkozó támogatásán keresztül hozzájárulhat a magyar anyanyelv, a hazafiság ápolásához. A kárpát-medencei magyar anyanyelvű színjátszó csoportok ezen találkozója erősíti a magyarságtudatot, a kárpát-medencei magyarság összetartozását. Reményét fejezte ki, hogy az ilyen rendezvények hozzájárulnak a különböző országokban élő magyarok kapcsolatai elmélyítéséhez. Dr. Horváth Borbála, a Rajka és Vidéke Takarékszövetkezet ágazatvezetője a pénzintézet támogatáspolitikájáról beszélt.

Ezt követően a zsűritől és a támogatóktól valamennyi résztvevő csoport emléklapot vett át. A zsűri az alábbi díjakat adta át az arra érdemes csoportoknak, amatőr művészeknek:
- Rendezői díjak: Cserkó Zsolt (Kispesti Kisszínház, Budapest), Magyar Gaál Lívia és Nagy Irén (Tekergők Diákszínpad, Nyárasd, Szlovákia), Antal Sándor (Károlyházi Kabaré Társulat, Károlyháza), Mészáros Zsolt (Vörösmarty Mihály Gimnázium 11. d. osztály, Budapest)
- Színészi díjak: Fülöp Tamás (Kispesti Kisszínház, Budapest), Virág Barnabás (Katona-Kamra színpad, Kecskemét)
- Színpadi adaptációs díj: Fókusz Gyermekszínpad (Dunaszerdahely, Szlovákia), Hinga M.E. színjátszó csoportja (Hajdújárás, Szerbia)
- Színpadkép díj: White Stars gyermekszínjátszó csoport (Lendva, Szlovénia)
-
Vastaps díj: Alternatív Képszínház (Zsira)
- Közösségi játékért díj: Vörösmarty Mihály Gimnázium 11. d. osztály (Budapest)
A Magyaros Vendéglő által adományozott, a vendéglőben elfogyasztható ajándékutalványt a Károlyházi Kabaré Társulat kapta.


A zsűri döntött a Magyar Szín-Játékos Szövetség által adományozott minősítésekről.

Arany minősítést kapott a Vörösmarty Gimnázium 11. d. osztály (Budapest) Dragomán György: Fehér király című retro-látomásáért (Rendező: Mészáros Zsolt). Ezüst minősítést kapott a Kispesti Kisszínház (Budapest) Molnár Ferenc: Liliom című drámájáért (Rendező: Cserkó Zsolt). Bronz minősítést kapott a Szó és Kép Színpad (Pápakovácsi) Arisztophanész: Lüszisztraté című komédiájáért (Rendező: Csukárdi Sándor) és a Katona-Kamra Színpad (Kecskemét) Sárosi Gábor: Itt a vége! című drámájáért (Rendező: Sárosi Gábor). Minősített előadás lett a Színtiprók Színpad (Győr) Dürrenmatt: Fizikusok című drámája (Rendező: Frankó Kata), a BárKIMI Színpad (Győr) Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde című komédiája (Rendező: Balla Richárd), a Károlyházi Kabaré Társulat (Károlyháza) László Miklós: A néma ember című bohózata (Rendező: Stipkovits János)

Nagy Sándor a színjátszó találkozó végén köszönetet mondott a rendezvény támogatóinak: Mosonmagyaróvár Önkormányzata, Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keret, Rajka és Vidéke Takarékszövetkezet, Duna Takarékszövetkezet, Flexum Dolgozói Alapítvány, Faddi Horváth Pál önkormányzati képviselő. Azzal búcsúzott, hogy 2013-ban a Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület ismét megrendezi a kárpát-medencei magyar anyanyelvű amatőr színjátszók seregszemléjét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.