Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2011. November 29. 15:00, kedd | Helyi
Forrás: Hasznos Hírek

Kétszázezer hibás környezetvédelmi matrica - ellenőrizze Ön is

Kétszázezer hibás környezetvédelmi matrica - ellenőrizze Ön is

A jogszabály megváltozott, a hatóság azt állítja, nem tehet arról, hogy több százezer autón van rossz környezetvédelmi matrica.

A szakember szerint a tizenöt éves autók jelentős része ma is simán teljesíti a gyártás idején érvényes környezetvédelmi előírásokat

Mintegy 240 ezer autó kapott a valóságnál rosszabb környezetvédelmi besorolást. Tulajdonosaiknak talán fogalmuk sincs, hogy feleslegesen fizetettek magasabb regadót, vagy egyszerűen ártatlanul járnak tömegközlekedéssel a szmogriadó idején. Mit gondolnak, mit tehet, aki rájön, hogy mégsem olyan környezetszennyező az autója, mint a vizsgán állították? Igazolásért kell rohangálnia, aztán egy kis sorbanállás, és talán helyrehozzák a tévedésüket.

Elméletben kék, a gyakorlatban piros

A négyféle, fekete, piros, kék és zöld környezetvédelmi plaketthez jelenleg tizenöt környezetvédelmi osztály tartozik. A matricákak a motor és a katalizátor konstrukciója szerint osztják. Sajnos a képlet mégsem ilyen egyszerű, mert például a jogszabály az 1996 január 1. után forgalomba helyezett autókat tekinti Euro II norma szerintinek. Ezek az autók elvileg kék matricát kapnak, csakúgy, mint a 2000 januárjában bevezetett EURO III normának megfelelő típusok.

Ez persze csak elmélet, hiszen ha kilépünk az utcára, bőven látunk olyan autókat, melyeken kék matricának kéne lennie, ehelyett valamiért pirosat kaptak. A 2005 januárja óta érvényes EURO IV, illetve a gyártók számára 2009 szeptember óta kötelező EURO V normát teljesítő autókon rendszerint valóban zöld matrica van, és általában nincs gond a hibridekkel sem.

A régebbiek viszont annak ellenére rosszabb besorolást kapnak, hogy a gyártók zöme évekkel az egyes Euro normák kötelező alkalmazása előtt áttértek a korábbinál tisztább üzemű motorokra és katalizátorokra. Mi lehet a gond?

Megoldás itt: TotalCar

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.