Városlista
2020. november 23, hétfő - Kelemen

Hírek

2020. Október 26. 19:17, hétfő | Helyi

“Ki tett itt csontból, húsból törvényt?” - Kegyeleti megemlékezés a Városi Gyásznapon

“Ki tett itt csontból, húsból törvényt?” - Kegyeleti megemlékezés a Városi Gyásznapon

Benkő Tibor, honvédelmi miniszter mondott beszédet október 26-án, a Városi Gyásznap kegyeleti megemlékezésén. A miniszter többször is kiemelte, a megemlékezés mellett, fontos a jövő nemzedékének tanítása is.

Benkő Tibor beszédében hangsúlyozta továbbá, hogy október 26-a nem csak Mosonmagyaróvár, hanem Magyarország gyásznapja is. A miniszter hozzátette, az 1956-ban demonstrációt hirdető egyetemisták csak élhető világot, egy elnyomástól mentes Magyarországot szerettek volna. A békés tüntetéseknek azonban hamar véget vetett a hatalom, amikor is október 23-án már eldördültek a sortüzek, azok a sortüzet, ahol magyar-magyarnak oltotta ki az életét. Benkő Tibor hozzátette, 64 évvel ezelőtt bátorság, elszántság és tenni akarás volt a fiatalokban.

A honvédelmi miniszter beszédében elmondta, Mosonmagyaróvár lakossága példát mutat az emlékezés fontosságában, ugyanis nem engedik az itt élők, hogy a feledés homályába vesszenek a 64 évvel ezelőtti események. Benkő Tibor hozzátette, a fiatal nemzedéknek meg kell tanítani azt, hogy mit jelent a haza és a nemzet fogalma. Hiszen mi magunk vagyunk a haza és a nemzet, a jövő pedig olyanná lesz, amilyenné mi magunk építjük.

A megemlékező beszédet követően az áldozatokért és a túlélőkért imát Zsódi Viktor mondott, aki hangsúlyozta, a halál árnyéka borult az 1956-os sortűzek véres és gyilkos óráiban Magyarországra, és el nem múló fájdalommal siratjuk a bátor tizenévesek halálát a mai napig.

Az idei évben a Piarista Diákszínpad mutatta be, “Ki tett itt csontból, húsból törvényt?” című műsorát. A koszorúzásban részt vettek a Magyar Honvédség katonái.

Fotók: Méhes Ákos (Mosonvármegye)

Ezek érdekelhetnek még

2020. November 20. 07:51, péntek | Helyi

Megkezdődtek a szabadtéri színpad építési munkálatai

Elkezdődtek a munkálatok a Várnál, már építik a leendő színpad mögötti kiszolgáló épületet. A szabadtéri színpadra CLLD pályázaton nyert 50 millió forintot az Óvári Gazdászok Szövetsége.

2020. November 19. 16:41, csütörtök | Helyi

Átadták a szociális munka napi díjakat

A szociális munka napja november 12-e, azonban az idei évben, a koronavírus járvány miatt elmaradt a városi ünnepség.

2020. November 19. 14:40, csütörtök | Helyi

Sikeresen szerepelt az egyetemi kosárlabda csapat

A Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfi Nyugati csoportjának soron következő fordulójában, a BME-t fogadta a Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem.

2020. November 19. 11:08, csütörtök | Helyi

Kötelező maszkviselés - Csalókra figyelmeztetnek

A kormányrendelet értelmében, Mosonmagyaróvár egyes területein, közterein kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk viselése, 6 éves kor felett.