Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Június 26. 07:14, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Könyvtármozi-hálózat kiépítése kezdődik Magyarországon

Könyvtármozi-hálózat kiépítése kezdődik Magyarországon

Könyvtármozi-hálózat kiépítése kezdődik ebben az évben, amely a tervek szerint az ötezer fő alatti települések könyvtáraiban alapszolgáltatássá teszi a vizuális kultúrához való hozzáférést.

Mondta Ramháb Mária, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke, a program egyik kezdeményezője csütörtökön, a 12. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF)kísérőrendezvényeként tartott, A kistelepülések mozgóképkultúrájának helyzete című konferencián.

Ramháb Mária, aki a kecskeméti Katona József Megyei Könyvtár igazgatója is egyben, kiemelte, hogy az országos mozihálózat megszűnésével a kultúra fontos eleméhez nem férnek hozzá a kistelepüléseken élők.

Elmondta, hogy a program másik kezdeményezőjével, Mikulás Ferenccel, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezetőjével levelet írtak Hoppál Péter kulturális államtitkárnak, aki támogatásáról biztosította a tervet.

A könyvtármozi-hálózathoz szükséges infrastrukturális feltételek folyamatosan épülnek ki – mutatott rá Ramháb Mária, hozzátéve, hogy a filmeket a megyei könyvtárak fogják biztosítani. Megjegyezte, hogy a 19 megyei könyvtár több mint 2500, ötezer lakos alatti településen lévő könyvtárat lát el.

A lakosság részére térítésmentes szolgáltatásként kívánjuk biztosítani a filmekhez történő hozzáférést, a könyvtári szolgáltatás részeként – fogalmazta meg a könyvtármozi lényegét.

Mikulás Ferenc, a vasárnapig tartó KAFF fesztiváligazgatója szerint fontos, hogy a kistelepüléseken élők is hozzájussanak magas színvonalú játékfilmekhez, dokumentumfilmekhez, animációs filmekhez és televíziós alkotásokhoz.

Felidézte, hogy amikor 8 évvel korábban a KAFF díjnyertes filmjét kivitték a kistelepülésekre, kedvező volt a fogadtatás. Hozzátette: a most zajló fesztivál versenyfilmjeinek bemutatására már 16 Kecskemét közeli település jelentkezett.

Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke hangsúlyozta: üdvözölnek minden kezdeményezést, amely a mozgóképkultúrát népszerűsíti a kisközösségek körében.

A könyvtármozi-hálózat kialakítását segíti az NKA is azzal, hogy ebben az évben pályázaton keresztül 100 millió forintot biztosított a kistelepülési könyvtárak eszközfejlesztésére.

Doncsev András, aki a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kulturális főszerkesztője is egyben, kitért arra, hogy az MTVA is támogatja a kezdeményezést. Ez fontos, hiszen az MTVA archívuma kiemelkedő kultúrkincs - tette hozzá.

Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára emlékeztetett arra, hogy egy mozis vetítéssorozathoz a magyar játékfilmek közül kiválasztottak 53-at, majd ezek bemutatására megnyerték az MTVA-t is, és a filmeket így a Duna televízió is levetítette.

Megfogalmazása szerint a filmekhez való hozzáférést könnyítené, ha egységesíteni lehetne a nemzeti filmkincs rendszerét. Könnyen kezelhető, átlátható, könnyű hozzáférést biztosító rendszert kell kiépíteni, amely elősegíti a nemzeti archívum filmjeihez való hozzáférést - hangsúlyozta Kucsera Tamás Gergely.

Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja elmondta, hogy a testület a tartalom oldaláról tudja támogatni a könyvtármozit. Hozzátette: a Médiatanács minden olyan kezdeményezést támogat, amely a magyar mozgóképkultúrát széles körben népszerűsíti.

Emlékeztetett arra, hogy az utóbbi években 900 millió forinttal támogatták a magyar animációs filmek készítőit. Mint rámutatott, a KAFF versenyprogramjában 19 olyan film van, amelynek előkészítését a Médiatanács támogatta.

A konferencián felszólalók egybehangzóan megfogalmazták azt, hogy intézményi keretek között, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet, az MTVA, valamint a Nemzeti Audiovizuális Archívum gyűjteményében rendelkezésre áll az az értékes mozgóképállomány, amely az országos könyvtárhálózat kiépített infrastruktúrája révén a kulturális alapellátás részévé tudna válni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során