Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2011. Április 11. 14:52, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Közfoglalkoztatás: kevés a települések kerete, és a 4 órás munkaidő?

Közfoglalkoztatás: kevés a települések kerete, és a 4 órás munkaidő?

Több mint 100 ezer embernek adnak munkát a 2012-től elinduló közmunkaprogramok a foglalkoztatáspolitikai államtitkár szerint. A segélyek kifizetését feltehetően a közmunkához kötik majd.

Részleteket továbbra sem tudni, a vidékfejlesztési miniszter a mezőgazdaságban és az árvízi védekezésben teremtene munkahelyeket. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint egyébként idén februárban 199 ezren kaptak rendszeres szociális segélyt, bérpótló juttatást vagy a megszűnőben lévő rendelkezésre állási támogatást.

A Győr-Moson-Sopron megyei Nyalka önkormányzata napi négy órában tudja foglalkoztatni az egyébként növénytermesztéssel is foglalkozó egyik közmunkásukat. A férfi 32 ezer forintos bére így is több, mint amennyit bérpótló támogatásként munka nélkül kapna.

- Megvan az őstermelőink, de én ugye nem kaphatom meg, mert nincs munkahelyem. A feleségemnek váltottuk ki, és így próbálok besegíteni neki. Ő megy árulni, én meg előkészítem az árut. Ez a négy órás foglalkoztatás anyagilag kevés, de aki ilyen helyzetben van mint én, kiváló - mondta a férfi.


Az 500 lelkes falu önkormányzata csak három munkanélkülinek tud közmunkát adni, napi négy órában.
- Két embert kaptunk 3 hónapra, egy embert négy hónapra. Ez a keretünk, de hogy a nyári vagy az őszi hónapokban a köztereink rendben tartása hogy lesz, ezt még igazából nem tudjuk - mondta Nyalka független polgármestere.


Közmunka az önkormányzati cégeknél?


Karbantartó, konyhás, segédápoló, takarító. A győri önkormányzat a többi között ilyen munkakörökben foglalkoztat 367 munkanélkülit. A megyeszékhely alpolgármestere szerint az önkormányzati tulajdonban lévő cégeknél is lehetőséget kellene adni a közmunkára. Ezt a jelenlegi szabályok ugyanis nem engedik.
- Jó lenne, ha ezt a rövidtávút felemelnék, a négy órát hat órára, és a négy hónapot hat hónapra, ugyanis nagyon sok vele az adminisztráció. Sajnos nem keresnek vele annyit az emberek, ami a megélhetéshez kellene - mondta a hírTV-nek Somogyi Tivadar, győri alpolgármester.


Jobban megérje dolgozni, mint felvenni a segélyt


A segélyek maximálásáról és juttatás időtartamának csökkentéséről részleteket egyelőre nem tudni. A támogatásokat a miniszterelnök-helyettesi nyilatkozatok alapján varhatóan csak a közmunkarendszeren keresztül lehet majd megkapni. A foglalkoztatáspolitikai államtitkár azt mondta: az a cél, hogy jobban megérje dolgozni, mint felvenni a segélyt.
- A szociális hálónak azokat kell védenie, akik valóban rászorultak, tehát önhibájukon kívül nincsenek munkára képes állapotban, de önmagában a segélyezés semmiképp ne legyen visszatartó erő. Azon dolgozunk, hogy minél több embernek ha másképp nem a közmunkaprogram keretében tudjunk munkalehetőséget biztosítani. Itt bőven 100 ezres vagy több százezres nagyságrendről beszélünk - jelentette ki Czomba Sándort foglalkoztatáspolitikai államtitkár.


Tízezreknek lehetne munkát adni


A mezőgazdaságban illetve az árvíz elleni védekezéseknél a vidékfejlesztési miniszter szerint több tízezer embernek lehetne munkát adni.
- Nagyon sok olyan csatorna és vízelvezető rendszer van az országban, aminek a rendbetételére eddig nem volt odafigyelés és pénz sem. Emellett egy mezőgazdasági utak rendbetételére irányuló programot is kidolgoztunk, ami a földek megközelítését - egyúttal az árkok, útpadkák rendbetételét is szolgálja - mondta Fazekas Sándor.
A tárcavezető azt mondta: közfoglalkoztatást részben a 100 milliárd forintos munkaerőpiaci alapból finanszírozza a kormány. A rendszer 2012-től indulhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.