Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Január 27. 16:41, péntek | Helyi
Forrás: Hasznos Hírek

Élelmiszer-biztonsági tanácsok házi disznóvágáshoz

Élelmiszer-biztonsági tanácsok házi disznóvágáshoz

Itt a tél, a házi disznóvágások ideje.

Annak érdekében, hogy ez a jeles esemény csak örömöt okozzon, és a finom házi termékek mostani, vagy későbbi fogyasztása ne vezessen egészségártalomhoz, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a biztonságos húsfeldolgozás feltételeiről, és a disznóvágás veszélyeiről.

A biztonságos húsfeldolgozás feltételei

Egészséges állat, egészséges személyek

A vágásra szánt állatnak egészségesnek, kell lennie. Fontos, hogy csak koplaltatott sertés kerüljön levágásra. A disznóvágás során ne használjon fel ismeretlen eredetű állatból, nem hivatalos kereskedelemből származó húst, vagy félsertést. Bármilyen elváltozást észlel az állaton vagy a húson, azonnal jelentse az állatorvosnak. Csak állatorvos által ellenőrzött vadhúst dolgozzon be, mert a vadhúsokban gyakran előfordul egy Trichinella nevű parányi féreg, amely a kolbászba bedolgozva súlyos megbetegedést okoz.

Disznóvágáson ne vegyen részt az, aki hasmenésben szenved vagy kezén valamilyen bőrbetegség található. A feldolgozást végzők és abban segítők egyaránt egészséges személyek legyenek, hiszen a beteg ember fertőzés forrása lehet. A hasmenéssel baktériumok, vírusok ürülnek, a kézen levő gennyedésben olyan baktériumok találhatók, melyek a kolbászba, hurkába disznósajtba jutva ételmérgezést okoznak.

Tiszta eszközök, tiszta környezet

A vágás előtti napon elő kell készülni a munkához. Az asztalokat, amelyeken a hús feldolgozása történik, és a használni kívánt edényeket, eszközöket alaposan el kell mosogatni. A mosogatáshoz, húsfeldolgozáshoz csak tiszta, ivóvíz minőségű vizet szabad használni. A gyomrot, beleket, hólyagot kivétel előtt le kell kötni, hogy tartalmuk ne szennyezze az állat belső felületét. A sertés béltartalmában ugyanis olyan baktériumok vannak, amelyek az embert megbetegíthetik. A gyomrot, töltés előtt alaposan meg kell tisztítani. A vágás, majd a hús feldolgozásakor egyaránt ki kell zárni a talajjal, béltartalommal való szennyeződés veszélyét. Ha a hús földdel, vagy béltartalommal szennyeződött, nem elég letörölni, hanem javasolt vékony rétegben levágni a szennyezett felületet. A bőr kaparásához használt késsel ne végezzünk bontást. A töltelékes áruba kerülő húsrészeket csak teljesen tiszta, esetleg előzőleg forró vízbe mártott késsel szeleteljük. A forró víz fertőtlenít, minden baktériumot elpusztít, de a balesetveszélyre figyelni kell. A húsfeldolgozás egyes tevékenységei között a feldolgozást végzőnek alaposan kezet kell mosnia szappannal, meleg vízben.

Hozzáértő húsfeldolgozás

A hús szobahőmérsékleten hamar romlásnak indul, ezért minél hamarabb fel kell dolgozni. Erre az enyhébb időjárás miatt fokozottan oda kell figyelni. A hideg téli idő kedvez a biztonságos húsfeldolgozásnak. A sonkákat nem javasolt felszúrni, mert a baktériumspórák a hús mélyébe kerülhetnek. Kerülni kell a vastag, nagy tömegű töltelékáru készítését (nem ajánlott pl. 2 kg-nál nagyobb disznósajtot készíteni), mert belsejük nem forrósodik át kellően. A hurkaféléket lassan kell abálni, hogy belsejük is alapos hőkezelést kapjon. A húsokat hideg helyen kell pácolni, a botulotoxin képződés megakadályozására. A hús pácolásához hozzáadott nátrium-nitrit, továbbá a füstölés hatására a hústermékekben a botulotoxin képződés lehetősége csökken. A pácsó adagolására figyelni kell, csak a megadott mennyiségben szabad használni. Lassú, hideg füstölést kell alkalmazni, és keményfával kell a füstölést végezni. Festékes, felületkezelt fát nem szabad használni. Az elkészített kolbászt, disznósajtot, egyéb füstölt terméket hűvös helyen kell tárolni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.