Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Május 14. 08:23, hétfő | Helyi
Forrás: Flesch Kft.

Lezárult az építkezés, telepítik az eszközöket a FUTURA-ban

Lezárult az építkezés, telepítik az eszközöket a FUTURA-ban

Lezárult a kivitelezés a FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpontnál, jelenleg az eszközök összeállítása és telepítése zajlik.

Már bemutatták a FUTURA Arcát és hamarosan megismerhetik a pályázat keretében kiválasztott FUTURA Családi Arcát is a mosonmagyaróváriak. Az építkezés befejezése már a főút felől is látványos, hiszen elkészült a FUTURA jelképe, a Tensegrity, véget ért a parkosítás, a parkolóhelyek kialakítása is.


A 2010-ben megkezdett munkálatok a környéken élők számára mind a nyugalom, mind a közlekedés szempontjából kisebb kellemetlenségekkel jártak. Májusra ezek véget értek, és most köszönjük a türelmet, a megértést a lakosság részéről. Bízunk abban, hogy hamarosan a vendégeink lesznek, és együtt ünnepelhetjük Mosonmagyaróvár új turisztikai zászlóshajójának átadását!

A FUTURA egyik legszembetűnőbb, mindenki számára látható jelképe a Tensegrity már elkészült. A műemlék épületet folyosók köti össze a henger alakú épületrészekkel, melyek magukban foglalják a 100 fő befogadására alkalmas előadótermet, a 107 m2-es időszaki kiállító teret, a szükséges iroda és kiegészítő helyiségeket, illetve a gépészeti berendezéseknek helyet adó pincét. Elkészült az előadóterem akusztikai falburkolata, nézőtere és az egyedi világítást biztosító feszített fóliás mennyezete. A külső tereprendezési és növénytelepítési munkák az út és parkoló építéssel egyidejűleg befejeződtek. 2012. március 2-án megtörtént a létesítmény villamos földkábelének és az ehhez kapcsolódó transzformátor állomás átadása, így végleges áram alá került az épület, a gépek-berendezések beüzemelése, próbája elkezdődhetett. Az épület műszaki átadás-átvétele 2012. április 18-án megtörtént. Az épületet munkaterületként átadtuk az eszközöket készítő vállalkozásnak.

A kiállítási eszközök gyártása a vállalkozási szerződésben rögzített ütemtervnek megfelelően halad. A kivitelező leadta az eszközök vázlat gyártmányterveit. Az eszközök összeállítása a műhelyekben, illetve már a helyszínen is folyik. A mobil planetárium megérkezett, több rendezvényen is megismerhette már a lakosság. A négyrészes akvaterrárium rendszer a mérete miatt a helyszínen épül, több hete folyik a kivitelezés. A szigetközi tájfejlődést bemutató festett díszlet helyszíni szerelését megkezdték, építik a hangyavár csőrendszerét, elkezdték a holdséta és a monocikli acél szerkezeteinek szerelését. A többi eszköz kivitelezése a műhelyekben történik.

A lakosság hatékonyabb tájékoztatására kis csoportos tájékoztatókat szerveztünk, megcéloztuk a nagyobb a véleményformáló közösségeket. Kiválasztottuk a nagyobb civil szervezeteket, felvettük velük a kapcsolatot és kértük őket, taggyűléseiken adjanak módot a FUTURA projekt bemutatására. Célunk, hogy kis véleményformáló csoportokon keresztül is minél több információt juttassunk el a lakossághoz. Több mint 20 ilyen tájékoztató előadás volt 2012 májusáig.

További információ a www.futuramoson.hu honlapon található!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.