Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Január 07. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Magyar bank lesz a Raiffeisen?

Magyar bank lesz a Raiffeisen?

Sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta a Raiffeisen Bank magyarországi részlegének felvásárlásáról szóló minapi híreket a vevőként hírbe hozott Széchenyi Bank mögött álló Töröcskei István. Ha létrejön az üzlet, jó az esély arra, hogy a bankadó nagy része alól is mentesül a magyar pénzintézet - írja a Magyar Nemzet.

Logikus lépésnek tűnik a Magyar Hírlap értesülése, mely szerint a Széchenyi Kereskedelmi Bank ajánlatot tett az osztrák Raiffeisen Bank International AG magyarországi leánybankjára – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a bankhoz közel álló szakértő. A köztudottan kicsi Széchenyi Bank – amely eddig a keleti nyitás jegyében elindult kereskedőházak finanszírozásával vált ismertté – saját tőkéből aligha tudja kifizetni a vételárat. Arra viszont alkalmas a T&T Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezelő Zrt. (T&T) 51 százalékos tulajdonában lévő pénzintézet, hogy a kisebbségi tulajdonos magyar állam tőkeemelésével vagy hitelnyújtásával hozzájusson a Raiffeisen megszerzéséhez szükséges pénzhez.

A felvásárlással kapcsolatos kérdésre a T&T-hez köthető Töröcskei István elmondta, miután folyamatban lévő ügyletekről a megállapodás aláírásáig nem szokás nyilatkozni, sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánja az ajánlattételről szóló értesülést.

A Magyar Nemzet forrása arra is felhívta a figyelmet, hogy a Raiffeisen-leány megszerzése beleillik abba a Takarékbank felvásárlásával elindult, majd a Széchenyi és Gránit Bankban szerzett állami tulajdonrésszel felgyorsuló folyamatba, amelynek célja az – amint a miniszterelnök többször hangoztatta –, hogy a Magyarországon működő bankok legalább ötven százalékban legyenek magyar tulajdonban.

A szakértő elmondta, az sem lenne meglepő, ha a többségében állami tulajdonban lévő Takarékbankot is magyar kézbe szeretné juttatni a kormány. A bankban lévő közel 55 százalékos – a Magyar Postán és a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül birtokolt – állami tulajdonrész értékesítéséről ugyanis már december közepén döntés született. Az elképzelések szerint az ügyletet március végéig le is bonyolítják. Az egyre nagyobb befolyásra szert tevő Földhitel- és Jelzálogbank például jó eséllyel pályázhatna a Takarékbank állami részvényeire, hiszen a Magyar Postán keresztül már eddig is a tűz közelében volt, a Magyar Posta vezetőségébe pedig többen is az FHB Bankból igazoltak át.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.