Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2011. Február 28. 12:44, hétfő | Helyi
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Március elejétől 130 milliárd forintra lehet pályázni

Március elejétől 130 milliárd forintra lehet pályázni

Csaknem 130 milliárd forintra pályázhatnak önkormányzatok, vállalkozások, alapítványok és civil szervezetek március elejétől az Új Széchenyi Terv zöldgazdaság-fejlesztési fejezetében Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős

Az Új Széchenyi Terv zöldgazdaság-fejlesztési pályázatairól szóló tájékoztatóiban Bencsik János kifejtette: 130 milliárd forintnyi pályázható forrásról van szó, amellyel hangsúlyát tekintve ez a harmadik legjelentősebb fejezet az Új Széchenyi Terv pályázati kiírásai között. Ez a rendelkezésre álló forrásmennyiség szerteágazó területeken hasznosul majd a magyar gazdaságban, hiszen a megújuló energián és az energiahatékonyságon túl a környezeti technológiák és a környezetipar területét is magában foglalja a zöldgazdaság-fejlesztés fogalma. Ennek megfelelően a vonatkozó pályázati rendszer zöldenergia, energiahatékonyság, zöldoktatás, zöld foglalkoztatás, környezetipar, zöld kutatás-fejlesztés és innováció alprogramokkal indul.

Bencsik János kiemelte: a zöldgazdaság-fejlesztési koncepció egyik kiemelt célja további piacokhoz juttatni és ezáltal megerősíteni azon magyar ipari szegmenseket, vállalkozásokat, amelyek termékeikkel, szolgáltatásaikkal és működésükkel támogatják Magyarország klímavédelmi- és megújuló energiaforrások kiaknázásával kapcsolatos célkitűzéseit. Ilyen vállalkozás például a HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. is, ahol a magyar és az európai piacra gyártanak többek között magas műszaki színvonalú szolár rendszereket és vegyes tüzelésű kazánokat. De ugyanilyen fontos szerepet tölt be ebben a rendszerben a nyírbátori biogáz üzem is, ahol a megújuló energiaforrás más termékek versenyképes előállításának szolgálatában hasznosul - helyi alapanyagok felhasználásával, helyi munkaerőt foglalkoztatva.

Az Új Széchenyi Terv keretében a zöldgazdaság-fejlesztési konstrukciók március elején indulnak, és számos egyszerűsítés, változatás teszi könnyebbé a forrásokhoz történő hozzáférést az érintett vállalkozások, önkormányzatok és civil szervezetek számára. Az ésszerű változások keretében rövidül a bírálati idő, bevezetésre kerül az automatizmusra épülő értékelési rendszer. Lehetőség nyílik a CD-n történő benyújtásra. Az adatlapok terjedelme ötödére csökken, negyven oldal helyett mindössze nyolcoldalas pályázat benyújtására lesz szükség. Segédletként mintadokumentációk kerülnek rendszeresítésre. A KEOP-os pályázatok esetében az egyszerűbb elbírálási szempontrendszer értékhatára megemelésre kerül 100 millió Ft-ról 250 millió Ft-ra, valamint az önkormányzatok által benyújtott pályázatok támogatási értéke egységesen 85 százalékra növekszik. Az Új Széchenyi Terv keretei között első körben meghirdetésre kerülő konstrukciókra önkormányzatok, vállalkozások, alapítványok és civil szervezetek pályázhatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .