Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. November 28. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

MegaFon: Jön az orosz telekom óriás

MegaFon: Jön az orosz telekom óriás

Ma debütál a moszkvai és a londoni parketten a második legnagyobb orosz telekommunikációs cég, a MegaFon. Piaci információk szerint a kibocsátási ár a tervezett 20-25 dolláros sáv aljához közelíthet. Egy nagyobb intézményi befektető állítólag a felkínált csomag több mint tizedét vinné - írják a KBC Equitas elemzői.

A vállalat a jövőben az orosz adatszolgáltatási piac kínálta növekedési potenciált szeretné kihasználni, amihez minden esélye megvan, hiszen az élen jár a gyorsabb adatszolgáltatást biztosító újabb technológiák bevezetésében.

A MegaFon részvényeinek 15 százaléka cserélhet gazdát az IPO során, ami a korábbi tervezett 15-20 százalékos sáv aljának felel meg. 10 százalékos csomagtól a svéd TeliaSonera válna meg, a fennmaradó 5 százalékot pedig maga a MegaFon értékesítené.

Egy nagyobb globális befektetési alapkezelő a felkínált mennyiség több mint tizedére tett vételi ajánlatot a Reuters információi szerint, míg a Bloomberg értesülései arról szólnak, hogy nem lesz gond a lefedettséggel, miután kellő mennyiségű vételi ajánlat érkezett.

A tranzakciót követően a leggazdagabb orosz, Alisher Usmanov marad a társaság maghatározó tulajdonosa az AF Telecom Groupon keresztül 50 százalékos pakkjával. A TeliaSonera részesedése 25 százalék felett maradhat, míg a MegaFon sajátrészvény állománya 10 százalék alá süllyedhet.

A Goldman Sachs idejekorán kilépett a tranzakció lebonyolítói közül, ami negatív jelzés lehet a befektetők számára. A befektetési bank lépése azzal hozható össze, hogy az orosz oligarcha, Usmanov részesedése az IPO-t követően és többségi lesz a társaságban.

Kedvezőtlen környezet, talán a diszkont segít

Nem a legkedvezőbb a piaci környezet az IPO-k szempontjából. Legutóbb a Telefónica Deutschland hajtott végre a MegaFonhoz hasonló méretű kibocsátását a telekommunikációs szektorban, a német társaság 1,9 milliárd dollár értéken értékesítette részvényeit egy hónapja. A befektetők nem igazán kapkodtak a részvény után, az 5,6 eurós kibocsátási ár csupán a menedzsment által eredetileg meghatározott 5,25-6,5 eurós sáv aljához közelít.

Olcsóbban kelhet el a MegaFon, mint az elemzők által korábban meghatározott vállalatérték, a Bloomberg értesülései szerint a 20-25 dolláros kibocsátási sáv aljához közelíthet a leadott vételi ajánlatok többsége. A szakértők októberben még 12,3-16,1 milliárd dollárra taksálták a céget, míg a végső kibocsátási ártól függően 11,2-14 milliárd dollár lehet a kapitalizáció.

Elemzői vélemények szerint a különbség egyáltalán nem meglepő, ugyanis az orosz tőzsdei kibocsátások gyakran 10-20 százalékos diszkont mellett zajlanak a fair értékükhöz képest.

Növekvő eredmény, masszív piaci pozíció

Sokat segíthet a kibocsátáson a harmadik negyedéves gyorsjelentés, melyben 20 százalékos profit bővülésről számolt be a telekomcég. Eközben az árbevétel több mint 12 százalékkal 71 milliárd rubelre emelkedett, ami elsősorban az előfizetői bázis emelkedésének és a mobil adatszolgáltatás iránti kereslet növekedésének tudható be.

Továbbra is őrzi ügyfélszám alapján második helyét az orosz telekommunikációs piacon a MegaFon, több mint 27 százalékos részesedéssel rendelkezett a szeptember végén 62,8 millió fős ügyfélállományával az AC&M Consulting szerint, míg legnagyobb versenytársai, az MTS 70,7 millió, a VimpelCom pedig 56,2 millió előfizetőt tudhatott magénak.

Az elmúlt években a MegaFon bizonyult a legaktívabbnak az ügyfélszerzésben, 2010 óta 5,5 millió ügyfelet akvirált, aminek köszönhetően 1,6 százalékponttal növekedett a piaci részesedése. A legerősebb pozícióval Szentpéterváron és környékén rendelkezik, itt a piac 34 százalékát birtokolja.

Oroszországot leszámítva Tádzsikisztánban rendelkezik operációval, a 8 millió lakosú országban azonban nem számít jelentős szereplőnek. Jelenleg nem szerepel a cég terve között a külföldi terjeszkedés.
A szektorátlaghoz közelíthet az osztalék

7-8 százalékos lehet a MegaFon osztaléka az elemzői várakozások szerint, ami kis mértékben, de alulmúlja az európai telekommunikációs részvények 8,5 százalékos átlagát. Érdemes azonban azt is figyelembe venni, hogy a nyugat-európai szektortársak közül többen is az osztalék csökkentésére kényszerültek a nehéz iparági környezet miatt, melynek mérséklődése egyelőre kérdéses.

A menedzsment a tervek szerint a profit 50 százaléka és a szabad cashflow 70 százaléka közül a magasabb összeget fizetné ki tulajdonosai számára osztalékként. Ehhez azonban az is kell, hogy a nettó adósságnak a kamat, adó, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredményhez (EBITDA) viszonyított aránya 1,2-1,5 között álljon.

Mi szól az orosz telekommunikációs szektor mellett?

Az év eddig eltelt részében a MegaFon két legnagyobb versenytársa túlszárnyalta európai szektortársai teljesítményét. Az MTS (MICEX) 26 százalékos és a VimpelCom (Nasdaq) 7 százalékos emelkedése mellett az európai telekommunikációs szektort lefedő Stoxx Europe 600 Telecommunications index közel 12 százalékot esett idén.

21 százalékos átlagos növekedés várható éves szinten a mobil adatszolgáltatás terén a 2011-15-ös időszakban az AC&M Consulting előrejelzése szerint. A legfőbb felhajtóerő az okostelefonok és a 3G alacsony penetrációja lehet, amely egyelőre jócskán elmarad a nyugat-európai szintektől. Az MTS várakozásai szerint az okostelefonok penetrációja 60 százalékra emelkedhet 2014 végére a 2012 első negyedév végi 15,4 százalékról.

A MegaFon menedzsmentje szerint a vállalat megfelelőképp pozícionált, hogy kiaknázza az orosz mobil adatszolgáltatási piac további növekedését. A három legnagyobb piaci szereplő közül elsőként a vezette be a korábbi technológiáknál lényegesen nagyobb átviteli sebességet kínáló 4G alapú technológiát Oroszországban. A cég várakozásai szerint az év végig több mint 40 orosz városban tudnak majd 4G alapú szolgáltatást nyújtani, beleértve Moszkvát és Szentpétervárt is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).