Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Február 08. 10:01, hétfő | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Megduplázódott a NAV-hoz beérkező számlák száma

Megduplázódott a NAV-hoz beérkező számlák száma

Tavaly decemberben hétköznaponként átlagosan egymillió online számla érkezett az adóhivatalhoz, az elmúlt héten ez a szám a duplájára nőtt, csütörtökön 2,3 milliós napi rekord született,

vasárnap pedig beérkezett a 200 milliomodik online számla a hivatalhoz - tájékoztatta a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t.

Izer Norbert emlékeztetett, hogy január 4-től már minden számlát, a magánszemélyek részére kiállítottakat is látja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Ez az oka a robbanásszerű növekedésnek. Tavaly július 1-ig, amíg csak a nagyértékű (100 ezer forintnál több áfát tartalmazó) számlákat kellett beküldeni, addig havonta átlagosan 2,1 millió online számla érkezett az adóhivatalhoz.

Piaci elemzők számításai szerint az online számlázás legalább 200-250 milliárd forint éves plusz bevételt termel a költségvetésnek, de a vállalkozásoknak is jó, mert hozzájárult ahhoz, hogy 2021 a legnagyobb adminisztráció csökkentés éveként vonulhat be az adózás történetébe - jelentette ki Izer Norbert.

Mintegy félmillió vállalkozásnak hoz könnyebbséget, hogy az online számlák révén az egyik legbonyolultabb bevallás, az áfa-bevallás tervezetét már 2021. nyarától kiajánlja az adóhivatal - tette hozzá.

Az államtitkár szerint az új rendszer a vállalkozásokra közvetlenül is hatással van. Hozzájárulhat az értékesítési folyamatok digitalizáltságának terjedéséhez, ami hatékonysági tartalékokat is a felszínre hozhat. A cégek digitális fejlődésének egyik fontos állomása lehet az elektronikus számlázásra történő átállás is, amellyel a korábban papíron számlázók bizonylatonként akár hétszáz forintot is megtakaríthatnak.

Kitért arra is, hogy az online számlarendszer év eleji kiterjesztésével újabb adminisztrációs terhektől szabadultak meg a vállalkozások. Már nem kell bejelenteni a számlázó program használatát és annak végét, mert az adatszolgáltatásban benne van a számlázó program azonosítója is. Azoknak a számláknak a bejelentési kötelezettsége is megszűnik, amelyeket a pénztárgépes nyugta helyett adott a boltos, mert ezeket a számlákat is elérte az általános adatszolgáltatási kötelezettség - részletezte Izer Norbert.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy mivel a januári, minden egyes számlára vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség teljesítését a koronavírus-járvány nehezítette, a vállalkozások zökkenőmentes átállását - 2021. január 4-től március 31-ig tartó - szankciómentes időszak segíti. A NAV március végéig nem szab ki mulasztási bírságot, ha a vállalkozó nem, vagy nem megfelelően szolgáltat adatot azokról a számláiról, amelyek 2021. január 4-től újonnan kerültek be az adatszolgáltatással érintett számlák körébe.

Címkék: adó, NAV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.