Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2012. Június 04. 00:00, hétfő | Helyi

Megérkeztek a FUTURA első lakói

Megérkeztek a FUTURA első lakói

Megérkeztek a FUTURA első lakói. A dél-amerikai levélvágó hangyák Berlinből utaztak idáig, hogy a mosonmagyaróvári interaktív természettudományi élményközpont nyitására felépítsék látványos birodalmukat.

Nagy várakozás előzte meg érkezésüket, ugyanis olyan csőrendszert alakítottak ki a szakemberek számukra, amelyen keresztül bejárhatják a létesítmény valamennyi szintjét. Az 50 méter hosszú átlátszó alagútrendszerben közlekedő, hátukon levéldarabokat cipelő hangyákat bizonyára nagy érdeklődés kíséri majd. A kis lakók már a bejáratnál feltűnnek, itt a látogatók akár meg is etethetik őket. A dél-amerikai trópusi erdőkben honos levélvágó hangyákat a világ legerősebb állatának is nevezik, hiszen termetüknél lényegesen nagyobb levéldarabokat képesek magukkal hordani.

Az Atta nevű hangyák csoportjába tartozó gombatenyésztő vagy levélvágó hangyák arról is nevezetesek, hogy munkásaiknak termete és alakjai igen különböző. Rendkívül népes államot hoznak létre, óriási bolyuknak több százezer egyén a lakója. A rovarállamban mindenkinek van feladata. Az óriási királynő a kamrájában fekszik és petét rak. A lányai etetik, de ők gondoskodnak a petéről és lárvákról is. A törpe dolgozók pedig tisztán tartják a királynőt. A levélvágó hangyáknál a dolgozók mind nőstények.

A saját maguk számára a levelek segítségével gombát termesztő államalkotó rovarok a természetfilmek jól ismert és látványos szereplői, ám állatkerti jellegű bemutatásuk meglehetősen ritka. Ennek az az oka, hogy a levélvágó hangyák tartása rendkívül nehéz, nagy szakmai felkészültséget követel: a rovarállam fennmaradásához szükséges gombatelep ugyanis sérülékeny.

A FUTURA épületébe száz főből álló hangyakolónia érkezett, akik jól érzik magukat és szorgos hangya módjára nekiláttak élőhelyük kialakításának.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.