Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Március 23. 14:07, hétfő | Helyi
Forrás: Vizsy Ferenc jegyzete

Megöregedtünk

Megöregedtünk

Kedves fiatal barátom!

Igazad van, nagyon sok idős ember jár-kel az utcán, és látszólag céltalanul. Vírusterjesztő sor áll a posta előtt, hogy befizesse a sárga csekkjeit, közben a bugyuta intézkedésekről diskurál. Tüsszögve ácsorog a patika előtt, és bosszankodik, mert már orvoshoz sem mehet.

A boltban… nos a boltban nem szól senkihez. Amikor egy óra múlva besorol a pénztárra várók közé, csak néhány semmiség van a kosarában.
A nyugdíjas ugyanis nem vásárolni megy az üzletbe, hanem gazdálkodik, nem hobbiból veszi a farhátat, hanem beosztással él, nem fogdossa az árut, hanem a legjobbat keresi. Ha segíteni akarsz neki, kérlek, ne mindig az olcsót, de sohase a drágát, ne az érettet, de az éretlent se, ne azt vedd, hanem ezt, mert ez megy a reklámban.

„Felelőtlen öregek! Miért nem gondolnak magukra, ha már másokra nem?!” – dohog a hatóság, dohognak a fiatalabbak. Berzenkednek?! Igazuk is van.
Te viszont, ha neheztelsz is rá, gondolj arra, hogy őt másra tanította az iskola. Neki be kell fizetnie, mert kikapcsolják, neki spórolnia kell, mert a takaró csak eddig ér. Élni akar: menni, beszélgetni, kiönteni a lelkét, kiadni a mérgét, ejteni pár csepp könnyet. Élni abból, ami a nagykasszából jut neki, megélni azt a keveset, ami még hátra van. Ő így tölti a mindennapjait évek óta, ugye észrevetted?

Ha karanténba kerül, hidd el, otthon marad még akkor is, ha így meghal belőle egy darab. Háborogni fog, de be fogja látni, érte is van az egész. Csak szóljatok számára is érthető módon, szóljatok neki türelemmel és szeretettel! Mert mintha ezekből mostanság kevesebb lenne, és inkább a trágárságé a főszerep. Ha te más vagy, és valóban segíteni akarsz neki, kérlek, gondolj majd rá akkor is, ha véget ér ez a mizéria, mert a csirkemell akkor is drágább lesz, mint a farhát, a gyógyszert akkor is ki kell váltani, és az unokát se fényképről akarja látni.

De most ... most nem lehet vitás, aki teheti, annak otthon kell maradnia! Elsősorban az idősebbeknek, mert mindannyiunknak ez az érdeke.
Az enyém is… így 65 felett.

Vizsy Ferenc

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.

2024. Április 09. 10:51, kedd | Helyi

Felhívás szavazatszámláló bizottságba történő jelentkezésre

Még egy napig, április 10-ig lehet jelentkezni a szavazatszámláló bizottságba.

2024. Február 20. 11:51, kedd | Helyi

Mit kezdjünk veszteségeinkkel?

Igazi Barbara személyiségfejlesztő, Gyászfeldolgozás Módszer specialista, integrál tanácsadó \"Mit kezdjünk veszteségeinkkel?\" című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban.