Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2020. Október 05. 14:47, hétfő | Helyi

Megújult a Bárka szobor

Megújult a Bárka szobor

A Széchenyi Polgári Kör kezdeményezésére, sok év után, megújult a Régi Vámház téren található Bárka szobor. A munkálatok helyi cégek és civil szervezetek összefogásából valósulhattak meg.

Az 1990-es évek elején készített Rieger Tibor szobrászművész, adunai hajósok és a német telepesek bejövetelének emléket állító Bárka szobrot. A mészkőből faragott szobor 5 alakot ábrázol, a bronz vitorlán pedig az új hazát szimbolizáló galamb látható. A Régi Vámház tér 2014-ben megújult, azonban a szobor megmaradt az évek alatt leromlott állapotában. A környezet folyamatos karbantartását a Dzsungelország Kft. végzi, aminek vezetője Lobitz Ákos elmondta, tavaly kereste meg Moldoványi Géza, hogy segítse a Széchenyi Polgári Kört a szobor felújításátban. Akkor azonban nem volt megfelelő anyagi háttér a munkálatokhoz, idén pedig már Lobitz Ákos felajánlotta a költségek 50%-át.

A Széchenyi Polgári Kör mellett a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület is első szóra támogatta a szobor felújítását, akiknek aztán koordinálása mellett valósulhattak meg a munkálatok. A kezdeményezés mellé állt még az ipartesület, a Mofém és a Kühne is, így aztán sikerült megkezdeni a munkálatokat. Így aztán augusztus elején Fáskerti István szobrászművész megkezdhette a munkálatokat, amiket néhány nap alatt el is végeztek.

A munkálatok során lemosták a szobrot, védőréteggel is bevonták, valamint kisebb korrekciós munkákat is elvégeztek rajta. Unger Andrástól megtudtuk, ez az összefogás arra ösztönözte a Városvédő Egyesületet, hogy a jövőben hasonló kezdeményezésekbe kezdjenek majd.

A Mosonmagyaróvári Városi Televízió összefoglalója:

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.