Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Október 09. 16:43, szerda | PR

Mik a legkeresettebb nyelvek a munkaerőpiacon?

Mik a legkeresettebb nyelvek a munkaerőpiacon?

Tíz éve egészen jól el lehetett boldogulni egy középfokú angol vagy német nyelvtudással, ha állást akartunk találni, mára azonban már átalakult a nyelvtudás iránti igény a munkaerőpiacon. De hogyan?

A legfontosabb változás talán, hogy a nyelvtudás már alapkövetelmény. A multi cégeknél az angol sok helyen munkanyelv, ezért társalgási szintű ismerete belépő kritérium. Az angol mellett sok helyen elvárják a második nyelvet, és ez hatványozotton igaz az SSC állásoknál. De nézzük meg, hogy mi a legnépszerűbb második nyelv és hogyan biztosíthat munkát.

A legkeresettebb második nyelvek

A Randstad felmérése szerint a munkáltatók által nagyjából azonos mértékben leginkább preferált második nyelv a német és a francia. Ezek után következik az olasz és a spanyol, amit nagyjából meg lehetett tippelni. A következő három nyelv viszont a holland, a cseh és a lengyel, ami hozhat némi meglepetést.
Ezen három nyelv iránti igényt az magyarázza, hogy az elmúlt évtizedben rendkívül megnőtt azoknak az álláshelyeknek a száma Magyarországon, amik holland, cseh és lengyel nyelvterületet, illetve cégeket szolgálnak ki. Ezzel együtt megnőtt a nyelvtudás iránti igény is a piacon.





A legbiztosabban állást adó nyelvek

A fent felsorolt nyelvek nem egyformán garantálják a munkavállalást. Értelemszerűen a ritkább nyelvek lesznek azok, amik akár középszinten is jobb eséllyel juttatnak munkához. Ezek mellett azonban a legjobban keresett különleges nyelvek a kínai, a héber és az arab, valamint a skandináv nyelvek, azok közt is elsősorban a norvég.

Hogyan tanulhatunk megélhetést biztosító nyelveket?

Minőségi német nyelvtanfolyamokat meglehetősen könnyű találni az ország bármelyik pontján kezdő, vagy haladó szinten is. Vannak intenzív és félintenzív csoportok, amik viszonylag gyorsan használható nyelvtudáshoz juttatnak akár hétvégi, vagy online formában zajló oktatás segítségével is. Amennyiben olyan helyen helyezkednénk el, ahol plusz juttatás jár a nyelvvizsgáért (a közszféra például tipikusan ilyen), akkor érdemes a nyelvvizsgára felkészítő tanfolyamot választani. Ehhez a leghatásosabbak az egyéni formában vagy kiscsoportos oktatással zajló felnőtt tanfolyamok.
A különlegesebb nyelveket a vidéki városokban már nehezebb megtalálni, ezért tanulásukhoz már kicsi kutakodás kell, de ilyenkor tud hasznos lenni az online oktatásban zajló képzés. A Skype és streaming platformok nyelvoktatásba integrálása már sok helyen megoldott, így elérhetővé válik az élő nyelvi oktatás bármilyen nyelven helyszíntől függetlenül.

Egy plusz tipp azoknak, akik már most szeretnék segíteni gyermekük álláskeresését a jövőben: a gyermek nyelvi tanfolyamok játékos formában szerettetik meg a nyelvtanulást a gyerekekkel, hogy később is öröm legyen egy új nyelv elsajátítása és ezzel a jövőbeni megélhetés biztosítása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 05. 09:32, péntek | PR

Mire érdemes figyelni egy kiadó üzlethelyiség bérlésekor?

Bizonyos vállalkozások számára az üzlethelyiségek abszolút alapvető szükségletet jelentenek, hiszen azokon keresztül van lehetőségük termékeik vagy szolgáltatásaik értékesítésére.

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.