Városlista
2019. október 20, vasárnap - Vendel

Hírek

2019. Október 09. 16:43, szerda | PR

Mik a legkeresettebb nyelvek a munkaerőpiacon?

Mik a legkeresettebb nyelvek a munkaerőpiacon?

Tíz éve egészen jól el lehetett boldogulni egy középfokú angol vagy német nyelvtudással, ha állást akartunk találni, mára azonban már átalakult a nyelvtudás iránti igény a munkaerőpiacon. De hogyan?

A legfontosabb változás talán, hogy a nyelvtudás már alapkövetelmény. A multi cégeknél az angol sok helyen munkanyelv, ezért társalgási szintű ismerete belépő kritérium. Az angol mellett sok helyen elvárják a második nyelvet, és ez hatványozotton igaz az SSC állásoknál. De nézzük meg, hogy mi a legnépszerűbb második nyelv és hogyan biztosíthat munkát.

A legkeresettebb második nyelvek

A Randstad felmérése szerint a munkáltatók által nagyjából azonos mértékben leginkább preferált második nyelv a német és a francia. Ezek után következik az olasz és a spanyol, amit nagyjából meg lehetett tippelni. A következő három nyelv viszont a holland, a cseh és a lengyel, ami hozhat némi meglepetést.
Ezen három nyelv iránti igényt az magyarázza, hogy az elmúlt évtizedben rendkívül megnőtt azoknak az álláshelyeknek a száma Magyarországon, amik holland, cseh és lengyel nyelvterületet, illetve cégeket szolgálnak ki. Ezzel együtt megnőtt a nyelvtudás iránti igény is a piacon.

A legbiztosabban állást adó nyelvek

A fent felsorolt nyelvek nem egyformán garantálják a munkavállalást. Értelemszerűen a ritkább nyelvek lesznek azok, amik akár középszinten is jobb eséllyel juttatnak munkához. Ezek mellett azonban a legjobban keresett különleges nyelvek a kínai, a héber és az arab, valamint a skandináv nyelvek, azok közt is elsősorban a norvég.

Hogyan tanulhatunk megélhetést biztosító nyelveket?

Minőségi német nyelvtanfolyamokat meglehetősen könnyű találni az ország bármelyik pontján kezdő, vagy haladó szinten is. Vannak intenzív és félintenzív csoportok, amik viszonylag gyorsan használható nyelvtudáshoz juttatnak akár hétvégi, vagy online formában zajló oktatás segítségével is. Amennyiben olyan helyen helyezkednénk el, ahol plusz juttatás jár a nyelvvizsgáért (a közszféra például tipikusan ilyen), akkor érdemes a nyelvvizsgára felkészítő tanfolyamot választani. Ehhez a leghatásosabbak az egyéni formában vagy kiscsoportos oktatással zajló felnőtt tanfolyamok.
A különlegesebb nyelveket a vidéki városokban már nehezebb megtalálni, ezért tanulásukhoz már kicsi kutakodás kell, de ilyenkor tud hasznos lenni az online oktatásban zajló képzés. A Skype és streaming platformok nyelvoktatásba integrálása már sok helyen megoldott, így elérhetővé válik az élő nyelvi oktatás bármilyen nyelven helyszíntől függetlenül.

Egy plusz tipp azoknak, akik már most szeretnék segíteni gyermekük álláskeresését a jövőben: a gyermek nyelvi tanfolyamok játékos formában szerettetik meg a nyelvtanulást a gyerekekkel, hogy később is öröm legyen egy új nyelv elsajátítása és ezzel a jövőbeni megélhetés biztosítása.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Október 17. 14:49, csütörtök | PR

Példamutatás a gyerekeknek: járjatok együtt a fogorvoshoz!

Fogorvoshoz járni senki sem szeret – szokták mondani – kivéve azok, akiknek rendben vannak a fogaik, és csupa elismerő szót kapnak a fogorvostól.

2019. Október 16. 00:26, szerda | PR

Szépségvitaminok nyomában: melyek a leghatásosabbak?

A szépségvitaminok megadják a testednek azokat a tápanyagokat, amelyeket a mai rohanó világban nagyon nehezen lehet bevinni még tudatos táplálkozással is.

2019. Október 09. 16:46, szerda | PR

Mivel jár a bankkártya biztonsági változtatás?

Az Európai Unió kártya használattal kapcsolatos szigorítása szeptember közepén lépett életbe, de idehaza csak részlegesen indultak el a változtatások. Mire számíthatunk most, és milyen lépések várhatók később?

2019. Október 09. 16:41, szerda | PR

Íróasztal: a kulcs a sikeres szabadúszáshoz

Amikor sok éves irodai-, vagy multis munkatapasztalat után az ember a saját egyéni vállalkozás, a free-lancing, vagy a home-office útjára lép, teljesen új világba csöppen, melyhez új munkakörülményekre lesz szüksége.