Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Április 12. 16:58, csütörtök | PR

Mikor elengedhetetlen a szakmai nyelvvizsga?

Mikor elengedhetetlen a szakmai nyelvvizsga?

Sokan tanácstalanok, felsőfokú tanulmányaik során hány nyelvet tanuljanak, melyikből tegyenek szakmai nyelvvizsgát, azt is milyen szinten. Pedig a válasz viszonylag egyszerű!

Ha te is ebben a cipőben jársz, azt kell felmérned, milyen szakterületen tanulsz, várhatóan milyen jellegű cégnél fogsz később elhelyezkedni, tervezel-e külföldi karriert. Gazdasági, vendéglátó ipari vagy jogi vonalon például elengedhetetlen a szakmai nyelv elsajátítása – a meghirdetett állásoknál pedig az azt igazoló papír megléte. Ezeken a szakokon a diplomaszerzés feltétele jellemzően legalább egy, máshol két szakmai nyelvvizsga megszerzése, így ott nincs min gondolkodni. Ha azonban más – humán, művészeti vagy akár műszaki – területen tanulsz, a sikeres karrierstarthoz könnyen lehet, hogy a két nyelven megszerzett tudás lesz kifizetődőbb, szakmai vizsga nélkül.

Élet az angolon túl

Ma már senkit nem kell győzködni, hogy az elsőszámú világnyelv az angol, ami nélkül – pár speciális szakmától eltekintve – gyakorlatilag mozdulni sem lehet. Nincs az a magyar KKV, ahol ne lenne szükség legalább konyhanyelvi szintű tudásra. Mégis van, ahol többre van szükség: a nemzetközi kapcsolatok világába gyakran a francia vagy a spanyol ad belépést, de egyre több ágazatban az orosz, a kínai vagy az arab jelent előnyt. Ha pedig nem tanulmányaiddal, hanem elsősorban nyelvtudásoddal szeretnél érvényesülni, válassz kisebb, ritkán beszélt nyelveket. Angol és német tolmács és call centeres millió van, de lengyelül, szlovákul, írül már sokkal kevesebben beszélnek – vagyis ott a verseny is kisebb.

Egyénre szabható

A vizsgatípusok magas száma elsőre riasztó lehet, de ne ess kétségbe! A nagyobb választékból könnyebben kiválaszthatod a neked és tudásodnak, karrierterveidnek legmegfelelőbb lehetőséget. Gondold végig: sokat fogsz majd szóban kommunikálni, vagy inkább írásban tartasz kapcsolatot? Kifinomult, választékos nyelvtudásra lesz szükséged, vagy hétköznapi helyzetekben kell megértetned magad? Nemzetközileg elismert papír kell, esetleg az államilag elismert is elég? Egyedi igényeid kielégítésére szerencsére számos nyelvoktatási és vizsgaközpont közül választhatsz, így biztosan megtalálod a hozzád passzoló nyelvtudást és vizsgát.

Ne tervezd alul!

Igyekezz kikerülni azt a csapdát egyetemen és főiskolán, hogy nem gondolsz tovább hőn áhított végzettséged megszerzésénél. Becsapós lehet, ha csak a diplomához szükséges minimum követelményt teljesíted, hiszen később, a munkaerőpiacon ez kevésnek bizonyulhat. Ha szakterületed speciális szaknyelve megkerülhetetlen, vagy ha a multik, nemzetközi cégek világa felé kacsingatsz, mindenképpen szükséged lesz a szaknyelvi vizsgára – máshogy az állásinterjúig sem jutsz el. Tervezz tehát hosszabb távra, még az egyetemi évek alatt tedd meg a plusz erőfeszítést, és fogadd el, hogy ez az intenzív tanulás időszaka. Így álmaid munkahelyét valóban eséllyel tudod majd megpályázni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 05. 09:32, péntek | PR

Mire érdemes figyelni egy kiadó üzlethelyiség bérlésekor?

Bizonyos vállalkozások számára az üzlethelyiségek abszolút alapvető szükségletet jelentenek, hiszen azokon keresztül van lehetőségük termékeik vagy szolgáltatásaik értékesítésére.

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről