Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2011. Március 19. 11:44, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

Mosonmagyaróváron zárul le a kormányzati agrárstratégia társadalmi vitája

Mosonmagyaróváron zárul le a kormányzati agrárstratégia társadalmi vitája

A jövő héten megkezdődik az agrár-, vidék- és környezetstratégia társadalmi vitája, mely április végéig öt regionális nagyfórumon zajlik majd, utána Győr-Moson-Sopron megyében, Mosonmagyaróváron véglegesítik a stratégiát - közö

A program téziseket és alapvetéseket tartalmazó részét május elején vinnék a kormány elé, majd az agrár-, vidék- és környezetorientációs törvény elfogadása a parlament őszi ülésszakán történne meg - mondta az államtitkár a Környezet- és Természetvédő Szervezetek XXI. Országos Találkozójának plenáris ülésén.

Ángyán József jelezte: a kormányhatározat elfogadása után nyáron, harmadik lépcsőfokként, a nemzeti programok kidolgozása következhet.
Az államtitkár szerint, újra kell építeni a "mesterségesen megszakított kapcsolatot a vidék és a város között". Szavai szerint "belülről kifelé kell megszervezni az élelmiszerellátást, újra kell szervezni a piacainkat és az élelmiszerellátás rendjét".


"Olyan vidéket képzelünk el, mely jó minőségű, egészséges és szermaradványtól mentes élelmiszert állít elő, fenntartja a környezet egyensúlyát, és olyan rendszereket alkalmaz, amelyek sok embernek biztosítanak munkát és megélhetést vidéken" - sorolta a vidékfejlesztés alappilléreit az államtitkár.
Ángyán József kiemelte: a vidéki munkahelyek megőrzése, gyarapítása, a vidéki népesség megtartása, az élelmezés és az élelmiszerbiztonság, az ország agrár- és élelmiszergazdasága életképességének a biztosítása, az ivóvízbázisok védelme, a helyi erőforrásokra és rendszerekre támaszkodó energiaellátás, a vidéki életminőség javítása a legfontosabb stratégiai célok.


Ángyán József kitért arra, hogy a stratégia tartalmazza a helyi pénz bevezetését. Adatai szerint Németországban 48 helyi, regionális pénz létezik. "Vissza kell adni a pénznek az eredeti funkcióját - az elszámolási egyenértékes funkciót - így a munkánk eredménye minket erősít" - mondta, de hozzátette, hogy a tervezet több pontja körül komoly vitára számít.


Elképzelése szerint a változások ütemét az határozza meg, hogy most milyen helyzetben van az ország, ezért jövőre felgyorsulhat a változás, az ország gyarapodásának a folyamata.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.