Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2015. Március 06. 22:26, péntek | Helyi
Forrás: Saját

MSZP sajtótájékoztató az átalakuló szakképzésről

MSZP sajtótájékoztató az átalakuló szakképzésről

2015. március 5-én tartotta idei második sajtótájékoztatóját Dr. Kovács Tamás, az MSZP helyi elnöke.

Az eseményen részt vett Patai Péter, az MSZP oktatási tanácsadója is.
A sajttájékoztató témája a szakképzés és oktatás-, illetve a szociális támogatások átalakulásának ügye volt.

Patai Péter ismertette a baloldal felvetéseit a városi szakképzés jövőjével kapcsolatban:
„Világos, hogy a szakképzésben átszervezés következik, mivel a szakképző intézetek fenntartója a Nemzetgazdasági Minisztérium lesz. A városban három ilyen intézmény működik (Hunyadi Mátyás Szakképző és Szakközépiskola, Haller János Általános-, Szakközép- és Szakiskola, Bolyai János Általános Iskola, Informatika és Közgazdasági Szakközépiskola – a szerk.) ezek közül kettő vegyes iskola (tehát általános- és szakképző iskola – a szerk.), melyek átszervezés utáni működéséről csak teóriáink vannak. Az egyik lehetőség az, hogy az egy épületben működő két iskolatípusnak két fenntartója lesz, működtetője pedig Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata. Nehezen képzelhető el, hogy ez hogy fog a mindennapokban működni. Mi azért kértünk szót, mert ma, március 5-én a pedagógusok, tanulók és szülők ennek az átszervezésnek a részleteiről semmit sem tudnak. Az elemi tisztesség azt kívánja, hogy ennek a rendszernek az alanyai szeptember 1-jén úgy lépjenek be az iskolakapun, hogy ismerik az átalakítás minden egyes feltételét.”

Dr. Kovács Tamás ismertette, hogy a 2015. február 26-i képviselő testületi ülésen elmondta; az elmúlt 3-4 évben az oktatás leépülése zajlott Magyarországon. 2010 óta a gyermekek alapképességei rendkívüli mértékben csökkentek az általános- és középiskolákban, növekszik a lemorzsolódás, a bukások aránya. 2012-ben történt Magyarországon egy PISA felmérés (Programme for International Student Assessment, azaz „a nemzetközi tanulói teljesítménymérés programja”- a szerk.), olvasással, matematikával, természettudományi képzéssel kapcsolatosan, melyen a gyermekek 1/3-a gyengén szerepelt.

2013. január 1-je óta az oktatás irányításáért egy hárompillérű rendszer felelős, mely a Klebelsberg Intézményfenntartó Központból (KLIK), az Intézményi Működtető- és Gazdálkodási Szervezetből (IMGSZ), illetve az önkormányzatokból áll.
Dr. Kovács Tamás aggályosnak tartja a rendszer szabályozatlanságából adódó problémákat. Ilyen például, hogy az iskolaigazgató nem munkáltatója a tanárnak vagy a takarítónak. Nem tisztázott az sem, hogy a beszerzésekben kihez mi tartozik, engedélyezésük bonyolult és hosszadalmas folyamat, így gyakran előfordul, hogy a tanár kénytelen „saját zsebből” megvenni a tanításhoz szükséges eszközöket. A pedagógus rosszul jár, ha például versenyre viszi a gyerekeket, hiszen ezért semmi pluszdíjazásban nem részesül.

A nevelés-oktatással lekötött munkaidőt optimalizálása érdekében a tanárok kötelező óraszáma 26-ra nőtt, ezt ténylegesen tanítással kell tölteniük.
„Aki volt pedagógus, az nagyon jól tudja, hogy ha tisztességgel, becsülettel végzi a munkáját, akkor a 20-22 óra kötelező óraszámmal bőven kidolgozza a heti 40 órát. Amikor egyre több sajátos nevelési igényű gyermek kerül a rendszerbe, ez a tanárokra még több feladatot ró az emelt óraszám mellett. Az oktatás és a nevelés egyensúlya pedig jelentősen megbomlott.”

A képviselő úrnak számos pedagógusokat, tanulókat és szüleiket is érintő kérdése van a mosonmagyaróvári szakképző iskolák ügyével kapcsolatban, melyekre elmondása szerint nem kapott választ a testületi ülésen. Szeretne tehát egy nyilvános beszélgetést kezdeményezni Resch Erzsébet tankerületi igazgató asszonnyal. Mint mondta; nem indulatokat akar kelteni, csak tisztán látni.

A szociális ellátások átalakításával kapcsolatban Dr. Kovács Tamásnak az a véleménye, hogy mivel március 1-től az évek óta egyre súlyosabb forráshiánnyal küzdő önkormányzatok dönthetik el, kinek adnak segélyt, a településeken innentől nincs szociális biztonság.

Elfogadhatatlannak tartja továbbá, hogy a tervek szerint 2015 márciusában nem lesz képviselő testületi ülés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.