Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Március 16. 07:19, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Nagy utatt tett meg az Opel-ritkaság

Nagy utatt tett meg az Opel-ritkaság

Visszakerült egy arhangelszki gyűjtőhöz az az Opel-ritkaság, amely Hitler főhadiszállásától egészen az orosz Távol-Keletig jutott.

Az 1937-es Opel Kadettet kamaszok lopták el a gyűjtő garázsából, és mert nem értettek hozzá, 401-es Moszkvicsként adták el 18 ezer rubelért (mintegy 146 ezer forintnak megfelelő összegért). A kocsit végül a rendőrök visszajuttatták tulajdonosához.

Az autóritkaság igen hosszú utat tett meg, mire Arhangelszkbe került. A gyűjtő szerint Hitler berlini főhadiszállásáról egy orosz katona hozta a Szovjetunióba.

A második világháborúban hivatalos és „fekete” hadizsákmányként számos európai országból kerültek műkincsritkaságok a Szovjetunióba, használati tárgyak, de a szovjet csapatok egész gyárakat vagy éppen gőzmozdonyokat vittek el például Németországból és Lengyelországból.

A Wikipédia orosz nyelvű oldalán külön fejezetet szentelnek a hadizsákmányként Szovjetunióba került, ma már közlekedési ritkaságnak számító világháborús gőzmozdonyoknak. Köztük a német Vulcan Stettin részvénytársaság gyárában a 1800-as évek végén készített több ritkaság is található.

Az 1946–56 között gyártott Moszkvics-típus az Opel Kadett pontos mása volt. A Németországot megszálló Vörös Hadsereg háborús jóvátételként a Szovjetunióba szállította az Opel gyártósorait és tervrajzait, ezeken született újjá az autó, immár Moszkvics márkajelzéssel.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során