Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Április 18. 09:20, szerda | Helyi

Negyven éves a kertbarát mozgalom

Negyven éves a kertbarát mozgalom

Április 18-án ünneplik fennállásuk negyvenedik évfordulóját a mosonmagyaróvári kertbarátok a kulturális központban.

Ekkor mutatják be az évfordulóra megjelent kiadványukat is.

Egy kis múltidézés:
Rongits Pál a Mosonmagyaróvári Kertbarátok Köre elnöke köszöntöm a kedves olvasókat. Köszönöm, hogy megtisztelt érdeklődésével bennünket. Engedje meg, hogy bemutassam szerény kis csoportunkat. Ehhez az idő kerekét l972-ig kell visszaforgatni. Ekkor találkozott néhány természetet szerető kiskert tulajdonos. Beszélgetésük végén úgy határoztak, hogy megalakítják a Kertbarát szakkört, azzal a céllal, hogy itt kicserélhetik gondolataikat, tapasztalataikat. Gáti Józsefet választották a szakkör élére. /Első elnök/ Betegsége miatt l984-ben a munkák irányítását átadta Horváth Imrének. 1987-ben Horváth Imre szintén betegség miatt lemondott. Ekkor Kocsis Józsefet választották elnöknek. A szakkör létszámának /50-80 fő/ növekedésével a szakmai érdeklődés is nőtt. Igy külső előadókat, egyetemi tanárokat kértek fel a kerti munkákat segítő előadások megtartására. A tagok úgy döntöttek, hogy a kerti munkájuk gyümölcseit bemutatják a város érdeklődő közönségének. Innen ered a ma már hagyománnyá vált szeptemberi virág és terménykiállítás.

Kocsis József 2002-ben úgy döntött, hogy a háta mögött hagyott hosszú, eredményes évek után átadja a „v ezénypálcát” fiatalabb generációnak. Átmeneti időre Króneisz Flórián vállalta a megbízást, aki munkaköri elfoglaltsága miatt idő hiányában nem tudott hosszabb időre elnöki munkát vállalni.

2004-ben megválasztott vezetőséggel jó összhangban, lehetőségeink és képességeink szerint igyekszünk képviselni a csoport érdekeit. Megnyugtató visszajelzést kaptunk, amikor a tagság 2010-ben a teljes vezetőséget egyhangúan újraválasztotta. Éves munkaterv alapján dolgozunk amit a tagok javaslatai alapján állítunk össze. Előadásainkat részben tagjaink, részben külső előadók /egyetemi tanárok, orvosok, intézmény-vezetők/ tartják. Megtisztelnek bennünket, hogy elfogadják meghívásunkat, eljönnek közénk útmutatót adnak a kerti munkákhoz, ellátnak orvosi tanácsokkal és tájékoztatnak a város fejlődéséről. Munkatervünkben kiemelten kezeljük a farsangi batyusbált, a borbírálatot, a kertszemlét, a szeptemberben megrendezett hagyományos virág és terménykiállítást. Az évet a bensőséges karácsonyi ünnepséggel zárjuk.

A fentiek ha felkeltették érdeklődését kérem lapozzon át honlapunkra:

http://www.movarkertbarat.eoldal.hu/



Remélem, mint visszatérő honlaplátogatótól úgy köszönhetek el a vezetőség és a tagság nevében: v i s z o n t l á t á s r a !

Rongits Pál
elnök

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.