Városlista
2021. november 29, hétfő - Taksony

Hírek

2021. November 23. 09:57, kedd | Helyi
Forrás: ingatlannet.hu

Nem lassít a megyei lakáspiac sem

Nem lassít a megyei lakáspiac sem

A már több, mint másfél éve tartó világjárvány mind az új építésű, mind a használtlakás-piacon változó tendenciákat eredményezett.

2020-ban a magyar lakáspiac jelleme kettősséget mutatott: a kínálat rekord mértékben növekedett, a kínálati árak pedig elérték a több éves mélypontot. Ennek eredményeképp a lakáspiacon átmeneti visszaesés következett be, azonban a tavalyi év második negyedéves mélypontja után a korrekció vette át a szerepet.

Miként alakult a hazai, valamint a Győr-Moson-Sopron megyei lakáspiac helyzete az elmúlt közel egy évben és milyen kínálati árakkal találkozhatunk most az új- és használt lakások esetében?

Továbbra sem fékez a lakáspiaci drágulás

Az idei évben az ingatlanpiaci előrejelzéseket túlszárnyaló használtlakás-piaci drágulás bontakozott ki, amely októberre meghaladta a 10%-ot – derül ki az ingatlannet.hu aktuális ingatlanpiaci elemzéséből. Lakástípusonként tekintve az országos felmérések alapján a használt téglalakások négyzetméterenkénti átlagára 13,83%-kal, míg a panellakásoké 7,72%-kal nőtt az eltelt tíz hónap alatt. Az előző hónapban az országos négyzetméterenkénti átlagár a használt panellakások esetében átlagosan 459 ezer forint volt, míg a téglalakások átlagos négyzetméterára meghaladta a 700 ezer forintot.

Az új lakások piacán 2020-ban végig emelkedtek az árak, majd ez a tendencia az idei év első negyedévében is megfigyelhető volt. 2021 II. negyedévében azonban lassított az újlakás-piac, az eddig rögzített adatok alapján az adásvételi számok a kétezer darabot sem érték el az első félévre. Mindezek ellenére az új lakások első félévben regisztrált átlagos kínálati ára közel 1,3 millióval haladta meg a 2020-as bázis adatokat.

Kétszámjegyű drágulás jellemzi a megyei lakásárakat

Nincs kétség afelől, hogy a megyeszékhelyek között az egyik legdrágább lakásárakkal a jelentős újlakás-piaccal rendelkező Győrben találkozhatunk. A megyei statisztikák az idei évben folyamatos drágulást mutatnak, havonta átlagosan 1,6%-ra tehető az emelkedés mértéke. Az ingatlanhirdetési portál megyei statisztikái alapján októberre a használt lakások árának emelkedése meghaladta a 13%-ot, a négyzetméterenkénti átlagár pedig már a félmillió forintot. A különböző lakástípusok közül a téglalakások négyzetméterenkénti átlagára nőtt a legnagyobb mértékben, közel 15%-kal, míg a panellakások átlagára 11,3%-kal.

A megyében meghirdetett téglalakások esetében a rögzített négyzetméterenkénti átlagár januárban 505 ezer forint volt, októberre pedig csaknem 80 ezer forinttal többe került egy négyzetméter. Ez az alku előtti vételárak esetén akár 4 millió forint többletet is jelenthet a januári kínálati árakhoz képest. Ezzel szemben a panellakások négyzetméterenkénti átlagára január és október között 50 ezer forinttal emelkedett, amely a kínálati árak esetén így is akár két és fél millió forintos ráfizetést jelenthet.

Forrás: ingatlannet.hu

Ezek érdekelhetnek még

2021. November 24. 09:02, szerda | Helyi

Huszonöt migránst fogtak el a rendőrök Mosonmagyaróvár térségében

A rendőrök Mosonmagyaróvár térségében fogták el a migránsokat, akik személyazonosságukat és magyarországi jogszerű tartózkodásukat sem tudták igazolni.

2021. November 24. 08:56, szerda | Helyi

Több mint 1000 gramm kokaint akartak Magyarországra hozni

Jelentős mennyiségű kokainnal az autójában bukott le egy férfi még tavaly szeptemberben Hegyeshalomnál. Tettestársai, egy férfi és egy nő - akik távolról követték a drogot szállító kocsit - szintén rendőrkézre kerültek.

2021. November 22. 12:06, hétfő | Helyi

Kérdőívvel a tömegközlekedés fejlődéséért

Mosonmagyaróvár is részt vett a Zöld Busz projektben, aminek keretében bárki kipróbálhatta az elektromos autóbuszt.

2021. November 22. 12:00, hétfő | Helyi

Kettős gyilkosság miatt emeltek vádat egy hajléktalan ellen

Vádat emeltek egy hajléktalanként élő férfi ellen, aki januárban bozótvágóval és késsel megölte alvó ismerőseit - tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-t.