Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2011. Augusztus 30. 22:04, kedd | Helyi
Forrás: Nyugathír

Nemzeti tanévnyitó a Győr-Moson-Sopron megyei Lipóton: újrainduló iskolák

Nemzeti tanévnyitó a Győr-Moson-Sopron megyei Lipóton: újrainduló iskolák

A tavalyinál 24 ezerrel kevesebb, összesen 1 millió 300 ezer gyermek kezdi meg az új tanévet a nappali rendszerű oktatási intézményekben és az óvodákban, mint tavaly.

Hétfőtől mintegy 100 ezer elsős kisdiák először lépi át az iskola kapuját, őket az elmúlt tanévhez képest közel 800-zal kevesebb tanár várja majd az alapfokú intézményekben. Négy vidéki kistelepülésen ismét becsengetnek: a Győr-Moson-Sopron megyei Lipóton, a nyírségi Érpatakon, a baranyai Siklósnagyfaluban, és a Vas megyei Pecölön a kormány százmillió forintos támogatásával megteremtették az oktatás újraindításának feltételeit.

A 700 lakosú szigetközi Lipót a kisiskolák újraindítására kiírt pályázaton 30 millió forintot nyert el, a község 9 millió forinttal járult hozzá a beruházáshoz. 15 diák 4 pedagógus irányításával kezdi meg a tanulmányait.

"Úgy gondolom, hogy én is szívesen beülnék ebbe az iskolába újra" - mondta az egyik szülő Lipóton. Az intézményben, amely a darnózseli iskola tagintézményeként működik majd, magyar-angol kéttannyelvű oktatás indul elsősöknek - jelentette be a település polgármestere.

További képek a Képgalériában:

http://infomovar.hu/kepek_lista/permalink:nemzeti-tanevnyito-2011-08-30/

Tóth József Péter polgármester, Lipót, független: "Az iskola újraindításával szeretnénk településünk lakosságmegtartó erejét növelni, a község gyarapodását elősegíteni. Ezért az iskola fő profilja az idegen nyelv oktatása lesz. Másutt már bevált, jól működő modell alapján indítjuk újra iskolánkat. Olyan színvonalon szeretnénk dolgozni, hogy évek múltán a többszörös túljelentkezés örömével kelljen megküzdenünk."

Idén Lipóton rendezték a nemzeti tanévnyitót is, ahol a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára beszédében azt emelte ki, hogy az ország jövőjének kulcsa a minőségi köznevelés megteremtése.

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár, NEFMI, KDNP: "Vissza fogjuk állítani a tudás, a szorgalmas munka és a becsület rangját, iskoláinkat pedig gyermekeink testi, szellemi, erkölcsi gyarapodását szolgáló, nevelő intézménynek tekintjük. Intézményrendszerünket ennek megfelelően köznevelési rendszernek nevezzük ezen túl."

Réthelyi Miklós tanévnyitó köszöntőjében utalt arra: a szakemberek felelőssége, hogy mind többen megszerezzék azt a tudásbeli biztonságot és végzettséget, amely az iskola utáni évtizedeket megalapozza.

Réthelyi Miklós miniszter (képen), Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Fidesz-KDNP: "A mai válságokkal terhelt helyzetből való kitörés esélyét csak az oktatásügyünk újjáépítése adhatja. Ez adhatja meg a társadalmi együttélés légkörének javítását, és a gazdasági teljesítményünk emelkedésének esélyét is. Ehhez pedig elengedhetetlen a pedagógusok életpályamodelljének modellszintű rendezése, és a pedagógusok társadalmi megbecsülésének és tekintélyének helyreállítása."

Az idei tanévet 749 ezer általános iskolás, 192 ezer gimnáziumi, 232 ezer szakközépiskolai és 125 ezer szakiskolai tanuló kezdi meg. A főállású pedagógusok száma a tavalyihoz képest 2200-zal csökkent.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.